Matematik

Beregn disktriminanten - andengradsligning?

23. april 2012 af Matematikta (Slettet)

Opgaven lyder:

 

En andengradsligning er givet ved:

 

                                                                                       (k+1)*x^2+kx-1=0                                                                   (1)

 

Beregn diskriminanten "d" og bestem ud fra d, hvad k skal være for at andengradsligningen (1) har netop én løsning.

 

 

Jeg kender godt formlen for diskriminanten (d=b^2-4ac) og plejer godt at kunne udregne opgaver som disse men når der ikke er indsat talværdier men blot bogstaver føler jeg mig lost. Så håber nogle kan forklarer hvad jeg skal gøre.

 

 

På forhånd tak

 :-)


Brugbart svar (2)

Svar #1
23. april 2012 af peter lind

Du skal bare gøre som du plejer. a = k+1, b = k, c = -1 Sæt det ind i formlen for diskriminanten. For at der skal være 1 løsning skal diskriminanten være 0. det giver en andengradsligning i k.


Svar #2
23. april 2012 af Matematikta (Slettet)

Jeg har sat værdierne i formlen for diskriminanten:

d=k^2-4*k+1*(-1)

 

og fået det til...

d= k^2-4k-1

 

 

For at der skal være 1 løsning skal diskriminanten være 0 (så jeg sætter den til det) og jeg finder ud af hvad værdien af "k" skal have ved at isolerer "k":

 

0=k^2-4k-1

 

isolerer for k

 

k=2-√5 

 

k=2-2.236 (rundet op) = -0,236

 

indsætter "k" i formlen for diskriminanten for at se om det passer:

 

0=-0,236^2-4*(-0,236)-1

0=-0,000304 (jeg har altså næsten fundet den rigtige værdi af "k")

 

 

 

Er det rigtig udregnet? :-) .. Din forklaring var rigtig god så tak for det og markerer det lige som "brugbart svar"


Brugbart svar (2)

Svar #3
23. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du sjusker med parenteserne og med fortegnene. Man finder jo

k = b2 -4ac = k2 -4·(k+1)·(-1) = k2 +4k +4 = (k+2)2 = 0

Løs nu den ligning i k.


Svar #4
23. april 2012 af Matematikta (Slettet)

#3

Ja, det er en rigtig dum fejl :(...

 

d=(k+2)^2

 

Sætter d=0, da vi skal finde ud af værdien af "k" når andengradsligningen har netop én løsning (dvs. at d=0)

 

0=(k+2)^2

 

Isolerer for "k"

 

k=-2

 

Indsætter "k" i formlen for diskriminanten for at se om værdien af "k" passer:

 

0=(-2+2)^2

0=0

 

"k" skal altså være "-2" for at andengradsligningen har én løsning (d=0)


Brugbart svar (2)

Svar #5
23. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Ligningen i #3 skulle naturligvis være

d = b2 -4ac = k2 -4·(k+1)·(-1) = k2 +4k +4 = (k+2)2 = 0 .

Jeg beklager tastefejlen.

#4 -- Det er korrekt.


Svar #6
23. april 2012 af Matematikta (Slettet)

#5

 

Det tænkte jeg nok, og tak for hjælpen! :D


Brugbart svar (1)

Svar #7
23. april 2012 af angelica31 (Slettet)

Ved godt det har intet med dette at gøre: men har i lyst til at udfylde følgende spørgeskema. Jeg skal nemlig bruge det til en eksamen.

På forhånd tak. (-:

https://www.defgo.net/s.asp?id=1316742&c=ZSU8EBZ&s=1&l=da&o=1" target="defgosurveypopup" onclick="window.open(this.href,this.target,'toolbar=no,location=no,directories=no,status=yes,menubar=no,scrollbars=yes,resizable=yes,copyhistory=no,width=680,height=500'); return false;">Start spørgeskema</a>


Skriv et svar til: Beregn disktriminanten - andengradsligning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.