Matematik

Matematik hjælp please ):

23. april 2012 af Pinkeyyy (Slettet) - Niveau: C-niveau

Nogle der vil hjælpe mig med disse opgaver? Jeg er virkelig en skovl til matematik, så jeg ville sætte pris på det! :)

En eksponentiel udvikling går igennem punkterne (x1;y1 )=(3;7) og (x2;y2)=(5;10).
1. Kan du  se om funktionen er voksende eller aftagende?
Funktionerne er voksende da a>1
2. Bestem ligningen for den eksponentielle udvikling.
3. Find fordoblings/halveringskonstanten for funktionen.


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

1. Benyt definitonen for, hvad det vil sige, at en funktion er voksende eller aftagende. Man kan ikke benytte det argument "Funktionerne er voksende da a>1" , før man har bestemt a.

2. Opstil to ligninger til bestemmelse af a og b i modellen y = b · ax .

3. Bestem fordoblings/halveringskonstanten ud fra T2 = ln(2) / ln(a)


Svar #2
23. april 2012 af Pinkeyyy (Slettet)

Ikke for noget, jeg sætter pris på at du vil besvare mine spørgsmål, men jeg forstår det bare ikke. og også især fordi jeg ikke aner hvad detder In er, har ikke lært noget om det.


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

ln(x) er den naturlige logaritmefunktion.

At en funktion f(x) er voksende vil sige, at x2 > x1 ⇒ f(x2) ≤ f(x1) .

At en funktion f(x) er aftagende vil sige, at x2 > x1 ⇒ f(x2) ≤ f(x1) .

De to datapunkter giver f(3) = 7 og f(5) = 10 . Indsæt hver af disse i modellen y = b·ax , hvorved man finder to ligninger til bestemmelse af a og b.

Det er jo vanskeligt at vide, hvad du har lært og hvad du ikke har lært. Når der er tale om en opgave med en eksponentialfunktion, forekommer det naturligt at antage, at du har kendskab til logaritmefunktioner, specielt når du tidligere har fået gennemgået opgaver om logaritmer.


Svar #4
23. april 2012 af Pinkeyyy (Slettet)

hmm. men hvad kan jeg sige til den første opgave? hvordan kan jeg se om den er voksende eller aftagene?


Brugbart svar (1)

Svar #5
23. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er jo som nævnt givet, at f(3) = 7 og f(5) = 10 . Du skal så benytte definitionen i #3 og se på om funktionsværdierne bliver større eller mindre, når argumentet til funktionen bliver større.


Svar #6
23. april 2012 af Pinkeyyy (Slettet)

Jeg har læst det du har skrevet, men ejg forstår det ikke helt. kan du ikke hjælpe mig med at komme igang, altså med at bruge tal???


Brugbart svar (1)

Svar #7
23. april 2012 af angelica31 (Slettet)

Ved godt det har intet med dette at gøre: men har i lyst til at udfylde følgende spørgeskema. Jeg skal nemlig bruge det til en eksamen.

På forhånd tak. (-:

https://www.defgo.net/s.asp?id=1316742&c=ZSU8EBZ&s=1&l=da&o=1" target="defgosurveypopup" onclick="window.open(this.href,this.target,'toolbar=no,location=no,directories=no,status=yes,menubar=no,scrollbars=yes,resizable=yes,copyhistory=no,width=680,height=500'); return false;">Start spørgeskema</a>


Svar #8
23. april 2012 af Pinkeyyy (Slettet)

??


Brugbart svar (1)

Svar #9
23. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Du kan jo se, at 5 > 3 og at f(5) > f(3) , hvorfor funktionen er voksende.

Har du ikke lært, hvad det vil sige, at en funktion er voksende eller aftagende?


Svar #10
23. april 2012 af Pinkeyyy (Slettet)

Jo, men jeg er ret dårlig til matematik og har ikke helt styr på det, det er derfor jeg skriver herinde :)


Svar #11
23. april 2012 af Pinkeyyy (Slettet)

Til den første opgave harjeg sagt 

Ja 5 > 3, så funktionen er voksende. 

hvordan bestemmer jeg ligningen ?


Brugbart svar (1)

Svar #12
23. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Funktionen er ikke voksende, fordi 5 > 3 , men fordi f(5) > f(3) .

Konstanterne i forskriften bestemems ved at følge forklaringen i #3:

De to datapunkter giver f(3) = 7 og f(5) = 10 . Indsæt hver af disse i modellen y = b·ax , hvorved man finder to ligninger til bestemmelse af a og b.

Man får så de to ligninger

7 = b·a3 og

10 = b·a5

Divider den sidste ligning med den første og bestem så a.


Svar #13
23. april 2012 af Pinkeyyy (Slettet)

Okay jeg ikke helt med, er den så aftageende? hvordan kan jeg skrive det ind?

jeg forstår ikke denne ligning, jeg ved ikke hvilke tal jeg skal putte ind hvor.


Brugbart svar (1)

Svar #14
23. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Læs dog, hvad jeg skriver. Den er voksende, men forklaringen er ikke, at 5 > 3.

Jeg har allerede indsat de to sæt tal i forskiften og opskrevet de to ligninger, som du så skal løse i #12.

Ved du, hvad det vil sige, at der er tale om en eksponentiel udvikling?


Svar #15
23. april 2012 af Pinkeyyy (Slettet)

Hvad er forklaringen?????

jeg skal nok kigge på #12 bagefter, når jeg lige har forstået det jeg lige har spurgt om


Brugbart svar (1)

Svar #16
23. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

Forklaringen står jo i #12, hvis du ellers vil læse den.


Svar #17
23. april 2012 af Pinkeyyy (Slettet)

okay så funktion er ikke voksende  fordi 5 > 3 ?


Svar #18
23. april 2012 af Pinkeyyy (Slettet)

7 = b·a3 og

10 = b·a5

skal der indsættes nogle tal ved b og a? 


Brugbart svar (1)

Svar #19
23. april 2012 af YesMe (Slettet)


Brugbart svar (1)

Svar #20
23. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#17

Prøv at læse, hvad jeg skrev i #12, her formuleret lidt anderledes:

Funktionen er voksende, ikke fordi 5 > 3, men fordi f(5) > f(3).

#18

Man skal løse det ligningssystem i a og b. Opgaven går ud på at bestemme a og b, som også forklaret i #3 og #12.


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.