Kemi

Beregn pH-værdi

04. maj 2012 af chsp (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej. Jeg er usikker på, hvordan jeg skal beregne pH-værdien.

Nedenfor er de pH-værdier jeg har målt for de forskellige opløsninger.

0,010 M HCl                 2,42 
0,0010 M HCl               3,19 
0,010 M NaOH             11,82 
0,0010 M NaOH           11,04  
0,1 M CH3COOH           3,18 

Opgaven lyder på, at jeg skal beregne pH-værdien. Jeg ved, at jeg skal bruge følgende formler:

HCl + H2O: -log[H3O+]

NaOH + H2O: -log[OH-]

Dog ved jeg ikke helt, hvordan jeg benytter formlerne?
Derefter skal jeg beregne hvor meget CH3COOH der har reageret med vand ud fra pH-værdien, hvilket jeg heller ikke er klar over, hvordan jeg gør?

 

I en anden opgave har jeg målt følgende pH-værdier. Jeg skal nu beregne  [H3O+] og derefter [OH-] i opløsningerne. Det hænger sammen med ovenstående opgave, men så vidt jeg har forstået så skal jeg kun bruge en af formlerne i den første opgave, men begge i denne?

Opløsning                   pH
Pepsi Max                   2,88
Kølervæske                   8,02
Klorin                          12,34

 

Håber nogen kan hjælpe.


Svar #1
04. maj 2012 af chsp (Slettet)

Jeg er kommet frem til, at de beregnede pH-værdier i opgave 1 lyder:

Opløsning                    Målt            Beregnet

0,010 M HCl                 2,42                  2
0,0010 M HCl               3,19                  3
0,010 M NaOH             11,82                12
0,0010 M NaOH           11,04                 11
0,1 M CH3COOH           3,18

Er dette korrekt? Jeg sidder dog fast ved den sidste opløsning, jeg ved simpelthen ikke hvordan jeg skal beregne pH-værdien her.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. maj 2012 af mathon

 

                                  pH = (1/2)·(pKs - log(cs)) = (1/2)·(4,76 - log(0,1)) = 2,9


Skriv et svar til: Beregn pH-værdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.