Matematik

matematisk model.

06. maj 2012 af kennethmadsen (Slettet)

Hej, jeg har en opgave som jeg har regnet, som jeg gerne vil have tjekket er korrekt.

I en matematisk model for befolkningstallets udvikling i New York (målt i tusinder) i årene efter 1790-1900 beskrives dette ved følgende udtryk: f(t)=36,3*1,044^t, hvor t angiver antal år efter 1790.

A) hvad angiver tallet 36,3?

Der har jeg skrevet: Tallet 36,3 angiver befolkningstallets start.
I år = 0 er befolkningstallet = 36,3, målt i tusind.

B) Hvad er den årlige procentvise tilvækst?

Der har jeg brugt rentes regning og fået resultatet 37,097 %

C) Hvad er den 5-årlige procentvise tilvækst?

Der har jeg fået 45,02%

D) Bestem fordoblingskonstanten og forklar hvad den betyder?

Jeg ved at jeg skal brugt T2=log(2)/log(a) men hvad er mit a?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. maj 2012 af peter lind

Den årlige relative tilvækst er 1,044-1 = 0,044 = 4,4%

a= 1,044


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. maj 2012 af davidsh (Slettet)

den procentvise tilvækst er i hvert fald ikke 37% hvert år. Du kan se det på denne måde:

Et år =36,3 * 1,044

To år= 36,3 * 1,044 * 1,044

osv.

Det, der angiver procentvæksten er tallet 1,044 og 36,3 er bare en konstant, der gør at tallene passer med virkeligheden


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. maj 2012 af Krabasken (Slettet)

C)  (1,044^5 - 1) * 100 %

D)  Hvis du sammenligner din forskrift med standardforskriften for en eksp. funktion y = b * a^x, kam du nemt se, hvad der er dit "a"

;-)


Svar #4
06. maj 2012 af kennethmadsen (Slettet)

Jeg forstår ikke hvordan jeg skal regne opgave b og c ud?


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. maj 2012 af peter lind

b er beregnet 2 gange for dig. c find hvad befolkningstallet er efter 5 år


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. maj 2012 af Krabasken (Slettet)

Begge dele er forklaret i # 4 - puds brillerne  ;-)


Svar #7
06. maj 2012 af kennethmadsen (Slettet)

Jamen er den årlige procentvise tilvækst = 4,4%?


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. maj 2012 af Krabasken (Slettet)

Det fremgår jo af forskriften

Puds brillerne   ;-)


Svar #9
06. maj 2012 af kennethmadsen (Slettet)

Det har ikke noget at gøre med at pudse brillerne, det har noget at gøre med at jeg ikke forstår det.

Hvis du ikke ønsker at hjælpe mig, kan du bare lade være med at svare på mit spørgsmål, så er der nok en anden venlig sjæl som vil :-)


Svar #10
06. maj 2012 af kennethmadsen (Slettet)

okay. så den årlige procentvise stigning er 1,044 er det rigtig?  


Brugbart svar (0)

Svar #11
06. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Nej, det er ikke rigtigt. Så læs dog svaret i #1.

I modellen y = b·ax kaldes a fremskrivningsfaktoren, og a-1 er den relative vækst i y , når argumentet x ændres med 1.


Svar #12
06. maj 2012 af kennethmadsen (Slettet)

Jeg har læst svar 1.

Ud fra svaret vil jeg mene at svaret er 4,4% men det er åbenbart ikke rigtigt.
Så spørger jeg, hvad er det jeg misforstår?


Brugbart svar (1)

Svar #13
06. maj 2012 af peter lind

Hvorfor mener du det ikke er rigtigt ? : Det er rigtig


Svar #14
06. maj 2012 af kennethmadsen (Slettet)


Svar #15
06. maj 2012 af kennethmadsen (Slettet)

Det blev bare fremstillet som om at det var forkert.
Men hvordan regner jeg så den ud for den 5-årlige procentvise tilvækst?

skal jeg så sige 1,044^5 = 12,4 procent?


Brugbart svar (0)

Svar #16
06. maj 2012 af peter lind

relative 5 årige vækst 1,0445-1


Brugbart svar (1)

Svar #17
07. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Dit resultat i #10 var ikke korrekt, og det var det, jeg svarede på i #11, hvor jeg også henviste til et tidligere svar med det rigtige resultat.


Skriv et svar til: matematisk model.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.