Fysik

Energi

09. maj 2012 af Solvejens (Slettet) - Niveau: C-niveau

Opgave:

I et sommerhus er der installeret et gaskomfur. En dag vil Jan lave spaghetti bolognese, så han bringer en gryde med 2 liter 6 °C koldt vand i kog. Gryden er lavet af aluminium og vejer 250 g.

Spørgsmål: Hvor meget gas skal han bruge for at bringe vandet i kog?

Formel?


Brugbart svar (2)

Svar #1
09. maj 2012 af mathon

effektiv brændværdi for flaskegas
                                                                46,0 MJ/kg

             cvand = 4,186 kJ/(kg·C)

             cAl = 0,90 kJ/(kg·C)


Brugbart svar (1)

Svar #2
09. maj 2012 af peter lind

Der er ikke nok oplysninger til at besvare spørgsmålet Den nødvendige tilførte energi er (m1*c1+m2*c2)ΔT, mi og ci er masse og varmefylde for henholdsvis vand og aluminium, ΔT er temperaturstigningen


Brugbart svar (2)

Svar #3
09. maj 2012 af mathon


                      energiafgivelse            =          energimodtagelse

                   mgas·(46000 kJ/kg)         =      (mAl*cAl + mvand*cvand)·ΔT

                   mgas·(46000 kJ/kg)         =      [(0,250 kg)·(0,90 kJ/(kg·C)) + (2 kg)·(4,186 kJ/(kg·C)]·((100-6) C)

 


Skriv et svar til: Energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.