Matematik

Fund af x så volumen bliver størst

11. maj 2012 af Mirana (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle! 

Min opgave lyder således; 

 

V(x):=(1/2)(16-x^2)x
Hvor x er større end 0 og mindre end 4.

Bestem den værdi af x for hvilken klodsens rumfang V er størst muligt.

 

Hvordan gør jeg dette? :) 

- På forhånd; TAK!!


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. maj 2012 af nielsenHTX

du skal så løse V '(x)=0  med det forbehold at 0<x<4.

(husk at tjekke det nu også er et maksimum)


Svar #2
11. maj 2012 af Mirana (Slettet)

Dvs. at jeg først skal differentiere funktionen og så derefter finde V'(x)= 0 ? :D

 

Hvordan finder man V'(x) = 0 ? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. maj 2012 af nielsenHTX

#2 ja det skal du.

gang ind i parentesen.

V(x):=(1/2)(16-x^2)x = -x3/2+8x               som er en almindelig potensfunktion.

(axn)'=a·n·xn-1    hvor a er en konstant.

brug den 2 gange hvor a=½ og n= 3 i den ene og a=8 og n=1 i den anden.


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. maj 2012 af mathon

                      V(x) = (1/2)(16-x^2)x = 8x - (1/2)x3

                      V '(x) =       ???


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. maj 2012 af Rosekide (Slettet)

Som der er blevet hentydet skal du huske at argumentere for, at det er maksimum du har bestemt! Dette kan du gøre ved at lave en monotonilinje.


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. maj 2012 af mathon

 

                                            V '(x) = 8 - (3/2)x2      0<x<4

ekstrema kræver
                                            V '(xo) = 0

                                            8 - (3/2)xo2 = 0           0<x<4

                                            (3/2)xo2 = 8

                                            xo2 = (16/3)

                                            xo = 4/√(3) ≈ 2,3094


                                            V '(x) = 8 - (3/2)x2 = -(3/2)·(x - (4/√(3)))·((x + 4/√(3)))

monotoniforhold:
for 0<x<(4/√(3)) er V '(x)>0, hvorfor V(x) er monotont voksende
for (4/√(3))<x<4 er V '(x)<0, hvorfor V(x) er monotont aftagende

    hvoraf ses, at V(x) har maksimum for x = xo ≈ 2,3094

 


Skriv et svar til: Fund af x så volumen bliver størst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.