Matematik

hurtig hjælp

14. maj 2012 af hare45 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Ja, nu har jeg siddet og kæmpet med to opgaver i meget langtid uden held..

1208 Er linjerne med ligninger l: 7x – 3y = 12 og m: 6x + 14y = 41 ortogonale?

Vis at punket P(2,3) ligger på cirklen med ligning (x + 1)^2+ (y – 5)^2 = 13.
Bestem en ligning for tangenten til cirklen i punktet P.


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. maj 2012 af MSN6079 (Slettet)

1) For to linjer, som er ortogonale med hinanden, gælder det, at produktet af deres hældningskoefficienter er lig -1.

Det du skal gøre, er først og fremmest at isolere y i begge ligninger, og derefter at bestemme produktet af hældningskoefficienter for linjerne.

2) For at undersøge om et punkt ligger på cirklen, skal du bare sætte koordinaterne ind i ligningen og se om udtrykket er sandt eller falsk.

3) For at betsmme en tangentligning til cirklen i punkt P, skal du først og fremmest bestemme hældningskoefficient for tangenten, dvs. differentialkvotienten i punkt P. Det kan bl.a. gøres ved først at isolere y i ligningen, hvorefter den afledede funktion bestemmes (det er en god ide at anvende et mat program).
Hældningskoefficienten kan også bestemmes vha. den nævnte regel i opgave 1) -  idet tangenten altid vil være ortogonal med den rette linje fra punkt P til cirklens centrum.

Når hældningskoefficienten a er fundne, kan man bestemme tangentligningen, idet man har det faste punkt P:

(y-y0)=a*(x-x0)

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. maj 2012 af NeFaX (Slettet)

Ortogonal betyder at ligninger er vinkelrette på hinanden. 

Derfor skal du rykke lidt rundt på ligninge så du for den på formen y = ax +b, så kan du bruge hældning a, til at se om de er ortogonale.

Vis at punktet ligger på cirkel gøres ved at indsætte punktet's x og y i forskriften og checke at det giver 13. Er dette tilfældet ligger den på cirklen ellers gør den ikke.

Tangent findes ved at du finder hældning af i punktet P derved har du a i ligninger y = ax + b, nu kan du så bruge punktet P på x og y's plads til at finde b, og derved har tangentens ligning.

Prøv det ud, ellers vend tilbage med nogle udregninger.


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. maj 2012 af peter lind

Hvis linjerne er ortogonalr er deres normalvektor det også

Sæt P's koordinater ind venstre side af cirklens ligning og vis at det er det samme som højre side

Kald centrum for cirklen C. Vektoren CP er normalvektor til tangenten


Svar #4
14. maj 2012 af hare45 (Slettet)

har regnet den ene, men ikke sikker på om det rigtig 

1236: Vis at punktet P ligger på cirklen og bestem ligning for tangenten til cirkel I punktet p

Først ser vi på cirklen med ligningen (x+1)2+(y-5)2=13
Cirklen har da centrum C=(1,5)og radius 3.6.
Punktet P med koordinatsæt P(2,3) ligger på cirklen, for
(2+1)2+(3-5)2=9+4=13
Stigningtallet for ar for linjen gennem C og P er
ar=3-5/2-1=-2
tangenten er vinkelret på linjestykket CP, og vi kan derfor finde stigningstallet at for tangenten således:
at=1/ at=1/-2=-0.5
nu kender vi både tangentens stigningstal og et punkt på tangenten, nemlig P, og vi kan derfor finde søgte ligning:
y=-2(x-2)+3

y=-2x+4 


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

De sidste linier er ikke korrekt. Du har dels smidt +3 væk, og dels har du heller ikke benyttet den fundne hældningskoefficient (stigningstal) fortangenten. Du fandt, at linien gennem C og P har hældningskoefficient -2. Tangenten har derfor hældningskoefficient -1/(-2) = 1/2 .

y = (1/2)·(x - 2) + 3


Skriv et svar til: hurtig hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.