Matematik

En fukntion f er bestemt ved F(x) = (x3 - 8) *ln x, x >0

25. maj 2012 af Ismail1992 (Slettet) - Niveau: A-niveau

En fukntion f er bestemt ved
F(x) = (x3 - 8) *ln x,  x >0
 

A) Løs ligningen f(x) = 0
 

B) Bestem ligningen for tangenten til grafen for f i punktet P(1,f(1))

 

Hej allesammen jeg har brug for hjælp til denne opgave, er gået helt i står.

Håber nogen kan hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. maj 2012 af HenrikKrog (Slettet)

Det er ikke helt ligegyldigt om funktion er bestemt ved F(x) som stamfunktion til f(x) eller om det er en tastefejl så F(x) skulle være f(x)?

Hvis det er en tastefejl så er følgende en hjælp:

A)

Løs denne ligning: 0 = (3x - 8) * ln x

Husk at x skal være større end 0

 

B)

Ved at differentiere f(x) og indsættelse af x-værdien 1 (da dette er punket) finder du tangentens hældning. Du kan herefter benyttet linjensligning til at bestemme ligningen for tangenten.

En anden vej er, at bruge tangentensligning.

 

Håber det hjælper

http://gymnoter.dk


Svar #2
25. maj 2012 af Ismail1992 (Slettet)

Min fejl f(x) ikke stort F!

Tusinde tak for, men jeg forstår den stadig ikke

Kan du ikke give en konkret tip til udregning af dette?


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. maj 2012 af peter lind

Brug 0 reglen. Hvis et produkt af faktorer giver 0 skal mindst en af faktorerne være 0


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Der er tale om Opg 8. i dagens eksamenssæt for STX Mat A

http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF12/Proever%20og%20eksamen/120525%201stx121%20MAT%20A.ashx

Man løser ligningen f(x) = 0 ved at benytte nulreglen, og man benytter tangentligningen for tangenten til grafen for funktionen f(x0 i punktet (x0 , f(x0))

y = f '(x0) · (x - x0) + f(x0) ,

med f(x) = (x3 - 8)·ln(x) , x > 0 , og hvor x0 = 1 .


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. maj 2012 af peter lind

#4 Hvis det er rigtigt er det muligvis snyd, Den er lagt ind på portalen for 9 timer siden hvilket vil sige omkring 12:30. Var eksamen slut på det tidspunkt ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. maj 2012 af Segel (Slettet)

Nej... eksamen var 9-14. Buh, Ismail.

Dårlige eksamensvagter hahaha.


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Jeg kan blot konstatere, at opgaven, fra ord til anden (bortset fra, at funktionen overalt kaldes f(x)), er Opg 8 i det opgavesæt, der kan downloades ved linket i #4 og som på forsiden har "Matematik A, Studentereksamen, Fredag den 25. maj 2012, kl. 9.00 - 14.00". Indlægget #0 er klart skrevet inden eksamen var afsluttet.

Det er så lidt overraskende, måske, at trådstarter selv på omtrent det samme tidspunkt havde tid til selv at give hjælp i en anden tråd https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1197893#1197895


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. maj 2015 af jens12234 (Slettet)

Nogle som kan forklare mig denne opgave lidt mere i dybden? Sidder fast... 


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. maj 2015 af peter lind

hvor sidder du fast ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
10. maj 2015 af jens12234 (Slettet)

Ved ikke hvordan det er muligt at løse ligningen uden hjælpemidler 


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. maj 2015 af peter lind

Du har (x3-8)*ln(x) = 0

Nulreglen siger at hvis et produkt er 0 er mindst en af faktorerne 0. Bruger du det på ligningen får du

x3-8=0 ∨ ln(x)=0


Brugbart svar (0)

Svar #12
10. maj 2015 af jens12234 (Slettet)

Undskyld men jeg forstår det stadig ikke..


Brugbart svar (0)

Svar #13
10. maj 2015 af jens12234 (Slettet)

Jeg har fundet ud af det, tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: En fukntion f er bestemt ved F(x) = (x3 - 8) *ln x, x >0

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.