Matematik

Linje og parameterfremstilling

28. maj 2012 af RYETAYET (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle,

Er der nogle der ved, hvordan man vil kunne vise at denne lijne l:

l: -3x+2y+1=0

kan beskrives ved parameterfremstillingen:

l: (x , y) = (1 ,1) + t (2 , 3)

(forestil dig at x og y står i et stort parantes, hvor x er øverst og y er nederst. Det samme gælder 1 og 1, og 2 og 3)

 

Altså:

vis at linjen l kan beskrives ved parameterfremstillingen l..

 

Dette er en opgave jeg frivillig løser, netop for at forberede mig til eksamen... så det er også i orden med en genrel forklaring :)

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. maj 2012 af peter lind

Det nemmeste er nok at du finder 2 forskellige punkter på linjen givet ved parameterfremstillingen og viser at de også ligger på linjen givet ved ligningen. De 2 punkter finder du ved at vælge forskelleig værdier for t. Den nemmeste t værdi er 0


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. maj 2012 af WHiP (Slettet)

Jeg går ud fra at linjen går genne P0 som er givet ved (1,1). Din  retningsvektor er ikke rigtig.

Normalvektoren er givet ved <-3,2>. Tværvektoren er givet ved koordinaterne <-a2,a1>. Retningsvektoren er derfor <-2,-3>


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. maj 2012 af peter lind

#2 Hvis (-2, -3) er en retningsvektor er k(.-2, -.3) det også for alle tal k forskellig fra 0. Det gælder også for k=-1


Svar #4
28. maj 2012 af RYETAYET (Slettet)

Peter lind:

Kan jeg bare vælge hvilket som helst t-værdi?

Dog står at t tilhører R

 

WHIP:

Der står i opgavesættet:

l: -3x+2y+1=0

og

l: (x , y) = (1 ,1) + t (2 , 3)

...

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. maj 2012 af peter lind

Ja du kan vælge hvilken som helst t værdi. Det gør det dog nemmer hvis du vælger små pæne heltal som 0 eller 1


Svar #6
28. maj 2012 af RYETAYET (Slettet)

Jeg kan altså ikke besvare opgaven.

Jeg skal finde to punkter der ligger på linjen l.

Hvad skal jeg gøre med de to punkter?

Eller hvad mener du med at jeg finder de to punkter ved at vælge to forskellige t- værdier?

 

Vil du nok ikke give et eksempel med de ovennævnte linje og parameterfremstilling?


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. maj 2012 af mathon

                           ved indsættelse at koordinaterne for Po(1,1) i

                                    L: -3x+2y+1 = 0

                          konstateres, at punktet Po ligger på linjen

endvidere
                          aflæses linjens normalvektor n = [-3,2]

                          r = - ^n = [2,3] er derfor retningsvektor for L

    et vilkårligt punkt P(x,y) på L opfylder da

                          PoP = t·r      t∈R
hvoraf

                   L:   OP = OPo + PoP
 

                   L:    (x,y) = (1,1) + t·(2,3)


 

 

                     
 

 


Skriv et svar til: Linje og parameterfremstilling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.