Fysik

Åben, lukket, isoleret system?

29. maj 2012 af Sille901 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej derude

Jeg forstår ikke helt det med termodynamikkens åben, lukket og isoleret system? :( Er isoleret og lukket ikke det samme?

Jeg skal kunne forklare det med nogle eksempler. Er der nogen der vil prøve at lære mig det.. ? 

Jeg har forstået et isoleret system tror jeg, hvor Q = 0. som eksempel har jeg nævnt et stempel som presses ned mod en gas. Jo længere nede stemplet presses mod gassen, jo højere er den termiske energi..

Men lukket og åbent system kan jeg ikke helt forklare? 

 

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. maj 2012 af NejTilSvampe

Et lukket system er et isoleret system ja.

Det betyder bare at intet af den samlet "energi" slipper ud af systemet, og der bliver heller ikke tilføjet ekstra energi til systemet.

Et åbent system kunne f.eks. være vores planet, fordi vi får kosmisk stråling og energi fra solen osv. hele tiden.


Svar #2
29. maj 2012 af Sille901 (Slettet)

ok tak :)

 

Svar #3
29. maj 2012 af Sille901 (Slettet)

Men hvorfor er det så, at ved et isoleret system er A = 0 samt Q = 0. Det kan da ikke passe, hvis man tager et stempel som et eksempel. Altså da er A ikke lig med 0, for der udføres jo netop et arbejde på gassen, hvorved gassens termiske energi stiger? 

 

Brugbart svar (0)

Svar #4
29. maj 2012 af NejTilSvampe

Trykket stiger fordi volumen bliver mindre

p = A / V

Når trykket er så stort at volumen ikke kan blive mindre, og du bliver ved med at tilføre tryk - så stiger arbejdet i stedet for at volumen aftager.

Det arbejde er det samme som gassens molekylers kinetiske energi, som tilfældigvis er definitionen på termisk energi. Med andre ord, arbejdet ER den termiske energi.

Men i og med at du udfører et arbejde på systemet er det jo ikke længere et lukket system. Det der må menes i denne sammenhæng er at stofmængden af gassen ikke ændres.

Det kan godt være jeg vrøvler helt, det er ved at være længe siden jeg har haft fysik, slet ikke termodynamik i hvert falde.


Skriv et svar til: Åben, lukket, isoleret system?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.