Matematik

Integral ved subs. metoden

30. maj 2012 af Glans (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej folkens jeg skal op til eksamen imorgen, men der er lige et par ting som jeg er kommet itvivl om i sidste øjeblik.

Det er når man skal finde arealet i hånden og har ikke fået grænserne, så sætter man funktion=0 for at finde grænserne.  og derefter INTEGRERER MAN, og så bagefter sætter den øvre grænse og minuser fra den nedre grænse ik?

og hvis jeg får en opgave hvor jeg skal finde konstanten k, så først integrerer man og derefter finder man konstanten k, og det kan man KUN gøre hvis man har fået et punkt, dvs. så sætter jeg y på y's plads og x på x's plads og isolerer K ik?

 

En sidste ting, når jeg skal integrere ved subs. metoden. Jeg har opgave hvor jeg har regnet før, men kan ikke se hva jeg har gjort.

∫(2x-1)^6 dx

så sætter jeg den indre funktion = med t

t=2x-1

den differentierer jeg

dt/dx=2

isolerer dx=dt/z

og tager den oprindelig funktion og sætter t i stedet for den indre funktion

∫(t)^6*1/2*dt/dt/z

hvor kommer 1/2 fra?

Herfra forstår jeg ikke, men jeg skriver lige hvad der er sket.

1/2*∫ t^7 dt

=1/2*1/7*t^7

=1/2*1/7*2x-1^7+ k

Det var  denne ∫(2x-1)^6 dx der blev til alt. Bliver lykkelig hvis en der gider forklare mig.

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2012 af WHiP (Slettet)

det du søger er at omskrive x til t, og du har ret i t=2x-1 og dt=2dx. For at du kan omskrive så skal der stå ∫2(2x+1)6dx.

For at dette netop kan passe så gange du en halv uden for 1/2*∫2(2x+1)6dx. Her kan du netop omskrive 2dx til dt og 2x+1 til t. 1/2*∫t6dt. Herefter integrerer du den simple formel. 1/2*1/7*t7+k <=>1/14*t7+k <=>1/14*(2x+1)7+k


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvor kommer z fra??

Man benytter substitutionen t = 2x-1 , dt = 2 dx , og så får vi

∫ (2x-1)6 dx = ∫ (2x-1)6 ·(1/2)·2 dx = (1/2)·∫ t6 dt = (1/2)·t7/7 + k = (2x-1)7/14 + k


Svar #3
30. maj 2012 af Glans (Slettet)

∫2(2x+1)6dx lige her hvor kommer 2-tallet fra?


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Af substitutionen har man, at 2dx = dt . For at få 2dx i integralet, skriver man dx = (1/2)·2dx og flytter faktoren (1/2) uden for integralet.


Svar #5
30. maj 2012 af Glans (Slettet)

hmm, det var da utroligt at jeg er så dum i dag. jeg er kommet hertil hvor jeg har isoleret dx=dt*1/2

så siger jeg ∫(t)^6*dt*1/2

Herefter falder jeg fra:(


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man benytter så den generelle formel ∫ xn dx = xn+1/(n+1) + k , (hvor n ≠ -1) , her med n = 6 til at finde en stamfunktion til t6 .


Svar #7
30. maj 2012 af Glans (Slettet)

Ahh tusind tak!! Nu giver livet lidt mere mening,håber at der kommer en med den imorgen:)


Skriv et svar til: Integral ved subs. metoden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.