Matematik

eksponentielle udvikling

29. august 2005 af migmig (Slettet)
hei jeg har fået en opgave:

om den eksponentielle udvikling f oplyses, at: f(x+2)=0,81*f(x) og f(3)=2,37

bestem en regneforskrift for f.

er det ikke nogen der kan hjælpe mig igang, for forstår den ikk?

Svar #1
29. august 2005 af migmig (Slettet)

er der ikk en eneste der ka hjælpe mig? :(

Brugbart svar (0)

Svar #2
29. august 2005 af allan_sim

#0.
Du kan eksempelvis udnytte, at når

f(3)=2,37

er

f(3+2)=0,81*f(3)
f(5)=0,81*2,37=1,9197

Med disse to punkter kan du finde a og b på sædvanlig vis.

Svar #3
29. august 2005 af migmig (Slettet)

oki. havde overvejet om det sku gøres sådan men var ikk sikker.

1000 tak :)

Brugbart svar (0)

Svar #4
29. august 2005 af allan_sim

#3. Du kan dog også gøre det mere generelt uden at udregne et ekstra punkt, idet

f(x+2)=0,81*f(x)
b*a^(x+2)=0,81*b*a^x
a^(x+2)=0,81*a^x
a^2=0,81
a=sqrt(0,81)

Svar #5
29. august 2005 af migmig (Slettet)

#4 kan godt være det bare er mig, men det forstår jeg altså ikk noget af.

Brugbart svar (0)

Svar #6
29. august 2005 af allan_sim

#4.

Første linje: Oplyses i opgaven
Anden linje: Jeg sætter forskriften for en eksponentiel udvikling ind i stedet for f(x)
Tredje linje: Jeg forkorter med b.
Fjerde linje: Jeg dividerer med a^x på begge sider og bruger herunder en potensregneregel.
Femte linje: Jeg tager kvadratroden på begge sider.

Hvis det er helt sort, så bare brug første fremgangsmåde - du skulle gerne komme frem til samme resultat.

Svar #7
29. august 2005 af migmig (Slettet)

#6 nej nej jeg forstår godt hvad du mener nu. ikke en måde jeg kunne finde på at bruge af mig selv, men forstår det godt, og tror da os jeg vil bruge det.

tak for hjælpen, som sædvanlig :)

Skriv et svar til: eksponentielle udvikling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.