Matematik

binomial ligning

03. juni 2012 af kla08 (Slettet)

hvordan løses denne opgave 

z3 = 8


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. juni 2012 af jnl123

det må være en binom ligning (binomial er noget andet). Men det står meget godt beskrevet her:

http://alsholm.dk/people/P.K.Alsholm/01905/Beamer/Artikel/uge02-1article.pdf

afsnit 1.5


Svar #2
03. juni 2012 af kla08 (Slettet)

jeg sad netop selv og kiggede på den side, men jeg er i tvivl om hvad v er. 

i nogle eksempler er den angivet til pi/4 eller noget andet, men hvad beskriver det? 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. juni 2012 af jnl123

et kompleks tal på formen (a+ib) kan skrives på formen ( r*exp(i*v) ) hvor r er modulus og v er vinklen. I din opgave er et reelt tal 8, som kan skrives som ( 8*exp(i*0) ). Dvs. v=0

se evt. eksempel 1.6


Svar #4
03. juni 2012 af kla08 (Slettet)

ah okay, 

det kan jeg huske vi har haft om :(

jeg får så 

z = 3√8 * exp( i (0/3 + p(2π/3)) 

ser det rigtigt ud? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. juni 2012 af jnl123

jeps..

du kan så evt. forkorte til:

2*exp( i*2*π*p / 4 )

og sætte ind at p = 0,1,2 (dvs. der er 3 løsninger)


Brugbart svar (1)

Svar #6
03. juni 2012 af peter lind

Ikke helt; men det er måske blot en tastefejl z = 2*e2pπi/3 hvor p er et helt tal. Der forventes nok, at du skriver de 3 forskellige løsninger ud på formen a+b*i


Brugbart svar (1)

Svar #7
03. juni 2012 af jnl123

nåja... du skal dividere med 3 (altså n) :)

 

#6 er rigtig


Svar #8
03. juni 2012 af kla08 (Slettet)

Jep der er en tastefejl, som jeg retter nu. Desuden skal jeg angive løsningen i denne form 

a+b*i 

hvordan gør jeg det? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. juni 2012 af peter lind

z = r*eiu = r(cos(u)+isin(u) hvor u så svarer til de 3 forskellige muligheder


Svar #10
03. juni 2012 af kla08 (Slettet)

så den endelige løsning er 

2cos(2pπ)+i sin(2pπ)

hvor p = 0,1,2 

er det sådan?


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. juni 2012 af peter lind

Du mangler nogle parenteser. Du skal sætte de  konkrete værdier af p ind (0, 1 og 2 som nævnt i #5) Desuden bør du skrive værdierne af sinus og cosinus som tal for eks kvrod(3)/2


Svar #12
03. juni 2012 af kla08 (Slettet)

ja jeg kan se jeg ikke har ganget hele udtrykket med r. 

( cos(2pπ)+i sin(2pπ)

 


Svar #13
03. juni 2012 af kla08 (Slettet)

Når vi i #9 siger 

z = r*eiu = r(cos(u)+isin(u)

regner vi med at r = 2 

men er r ikke lig med 8?


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. juni 2012 af peter lind

Nej. Se hvad du selv har skrevet i #4


Svar #15
03. juni 2012 af kla08 (Slettet)

jeg er forvirret fordi

z = n√r * exp ( ... ) 

og i dette tilfælde er r = 8 

ved ikke om jeg forvirrer mig selv, men r = 8 ? 


Brugbart svar (0)

Svar #16
03. juni 2012 af jnl123

det er et nyt komplekst tal med r = 3√8 = 2

r = 8 var for det andet tal (8 + 0i)

 

altså - det er 2 forskellige komplekse tal som begge kan skrives på formen r*exp(i*v) med hvert deres r og v


Svar #17
03. juni 2012 af kla08 (Slettet)

Okay, tak for det:)


Brugbart svar (1)

Svar #18
03. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

Den binome ligning

zn = 1

har de n n-te enhedsrødder εn,k som løsninger:

z = εn,k = ei·2πk/n , k = 0, 1, 2, ... , n-1 .

Ligningen

z3 = 8 = 23

kan skrives

(z/2)3 = 1

hvorfor

z/2 = ei·2πk/3 , k = 0, 1, 2 , eller

z = 2·ei·2πk/3 , k = 0, 1, 2 , dvs

z = 2 ∨ z = 2·(cos(2π/3) + i·sin(2π/3)) ∨  z = 2·(cos(2π·2/3) + i·sin(2π·2/3)) , dvs

z = 2 ∨ z = -1 + i·(√3) ∨ z = -1 - i·(√3)


Svar #19
04. juni 2012 af kla08 (Slettet)

Tak for det... 


Skriv et svar til: binomial ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.