Fysik

Hurtig spg. omkring bindingsenergi

06. juni 2012 af Sille901 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen.

Jeg ville blive glad, hvis der var en, der kunne svare mig på mit spørgsmål omkring atomers bindingsenergi. :) Jeg har et lille regnestykke.. 

 

Formler der er brugt

Mdefekt = (Z * mp + N * mn) - Mkerne

Ebinding = Mdefekt * c2

Mkerne = matom - Z * me

 

Beregning for 3He

Mkerne = 3,01602931 u - 2 * 5,486 * 10-4 u = 3,01493 u

Mdefekt = (2 * 1,007276 u + 1 * 1,008665 u) - 3,01493 u = 0,008288 u

Ebinding = 0,008288 u * 931,5 MeV = 7,720 MeV

 

 

Mit spørgsmål: Hvorfor er N i Mdeffekt formlen N = 1, når N for 3He er 3??????? Z = 2, fordi protontallet vel altid er bevaret i atomer. Men hvorfor er N = 1, når den for 3He er 3? Det er det jeg ikke forstår. 

Og hvorfor er c2 = 931,5 MeV, når lysets hastighed er defineret som 3 * 108 m/s ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. juni 2012 af Jerslev (Slettet)

#0: N er antallet at neutroner i kernen. Der er 1 neutron i en helium-3 kerne.

1 unit omregnet til MeV er 931,5MeV.


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. juni 2012 af mathon

 

         32He        neutrontal:   N = 3 - 2 = 1     


                 ΔE = c2·Δm        som for   Δm = 1 u

giver
                                 ΔE = (2,99792·108 m/s)2·(1,66054·10-27 kg) = 1,49242·10-10 J ≈ 931,5 MeV

 


Svar #3
06. juni 2012 af Sille901 (Slettet)

1000 tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Hurtig spg. omkring bindingsenergi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.