Matematik

Afstand mellem linje og plan

12. juni 2012 af hvorforerallebrugernavnopgtaget (Slettet) - Niveau: A-niveau

Kan jeg bruge formlen for afstand mellem punkt og plan til beregning af afstand mellem linje og plan? Altså hvor jeg indsætter det faste punkt fra linjens parameterfremstilling i formlen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. juni 2012 af mathon

3D
punktet Po(xo,yo,zo)'s afstand fra plan
når planens ligning
er
                                    α:    ax+by+cz+d = 0

                            
                            dist(α,Po(xo,yo,zo)) = | ax+by+cz+d | / √(a2+b2+c2)

 

2D
punktet Po(xo,yo)'s afstand fra linje
når linjens ligning
er
                                    l:    ax+by+c= 0

                            
                            dist(l,Po(xo,yo)) = | ax+by+c | / √(a2+b2)

 

.....................

         afstanden mellem et punkt og en plan
og
         afstanden mellem et punkt og en linje              er to forskellige ting

men rent praktisk
kan du sige, at du
"sletter en koordinat"       -  blot du ikke siger det til eksamen i mundtlig matematik
        

 


Svar #2
12. juni 2012 af hvorforerallebrugernavnopgtaget (Slettet)

Hvordan kan jeg så finde afstand mellem lnje og plan i 3D?

Jeg har en parameterfremstilling og en plan


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. juni 2012 af mathon

3D
punktet Q's afstand fra linje
når linjens parameterfremstilling
er

                                    l:    (x,y,z) = (xo,yo,zo) + t·r     t∈R        dvs med fikspunkt Po(xo,yo,zo) og retningsvektor r
beregnes
af
                            dist(l,Q) = | PoQ x r | / |r|


Svar #4
12. juni 2012 af hvorforerallebrugernavnopgtaget (Slettet)

Nu beregner du jo en afstand mellem et punkt og en linje?


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. juni 2012 af mathon

hvis linjen ikke er parallel med planen
varierer afstanden for hvert vilkårligt punkt
som hver især kan beregnes

 efter
                         dist(α,Po(xo,yo,zo)) = | axo+byo+czo+d | / √(a2+b2+c2)

 

 

hvis linjen er parallel med planen
kan afstanden mellem et vilkårligt punkt
på linjen og planen - da alle punkter har samme afstand -
også beregnes

 efter
                         dist(α,Po(xo,yo,zo)) = | axo+byo+czo+d | / √(a2+b2+c2)


 


 


Svar #6
12. juni 2012 af hvorforerallebrugernavnopgtaget (Slettet)

Ja, men hvilket punkt indsætter jeg så i formlen? Indsætter jeg linjens faste punkt? Og her snakker jeg om det faste punkt der findes i linjens parameterfremstilling.


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. juni 2012 af mathon

 

                        ...det ville da være oplagt


Svar #8
12. juni 2012 af hvorforerallebrugernavnopgtaget (Slettet)

Ok, tak.. det var bare det jeg sku ha svar på :)


Skriv et svar til: Afstand mellem linje og plan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.