Biologi

dominant henholdsvis recessiv egenskab

13. juni 2012 af Mathara (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej. Jeg har følgende spørgsmål til min biologi eksamen (c-niveau):

- Forklar hvad der forstås ved at en egenskab er dominant henholdsvis recessiv.

Der står kun meget kort om det i min bog, og vil gerne sikre mig, at jeg forstår det rigtigt. Hvordan ville i besvare spørgsmålet?


Brugbart svar (5)

Svar #1
13. juni 2012 af srd (Slettet)

Lige lidt fra mine noter på B-niveau - se om du kan bruge det :) 

Dominerende vil sige, at den dominere over et andet gen (hvis fx er en sygdom går den igen i alle generationer)

Resseciv der betyder vigende betyder at (fx sygdommen) ikke forekommer i alle generationer, at den kan finde på at springe en generation over. 

 

 

Dominerende egenskab
Recessiv egenskab (vigende)

Genotype
• Sammensætningen af det genpar individet har, er afgørende for hvilken farve der udtrykkes
• Den gensammensætning et individ har mht. en egenskab kaldes – genotype
• Genotype angives med to bogstaver – et for hvert gen
• Bogstavbetegnelsen er en forkortelse for navnet på den dominerede egenskab og den recessive egenskab 
• Resultatet af genotype (gensammensætning), det faktiske udtryk for udtryk af egenskabernes gener, fx blomstens farve kalder man for et individ fænotype

Fx
Rødviolet er dominerende = R
Hvid = det recessive egenskab = r

Genotype  Fænotype
RR eller Rr  Rødviolet
rr   Hvid

• For at forudsige hvilken fænotype (blomsterfarve) afkom fra en parring kan få – er man altså nød til at kende forældrenes gensammensætning
• Generne i genotypen udgør, uanset om de er ens eller forskellige, et genpar – fordi de begge har med samme egenskab at gøre
• De kaldes allele gener  (allele = hinanden) – det er altså gener der har med hinanden at gøre

Mendels hypotese
• De allele gener adskilles ved kønscelledannelse – hvorfor der i alle rødviolette ærteplanters kønsceller, må være ét R-gen og i alle de hvidblomstrede ærteplanters kønsceller må været ét r-gen

• Når to kønsceller fra de to rene linjer mødes bliver den første celle F1-generations individer dannet
• Den første celle i et individ kaldes zygote
• Ifølge Mendel – må den have genotype Rr.
• Ud fra den første celle – bliver den andre celler dannet
• Derfor må hele individet have genotype Rr 


Heterozygot
• Et individ, hvor de allele gener er forskellige (fx Rr) kaldes Heterozygot
• Hetero betyder forskellig
• Fx (Rr)

Homozygot
• Et individ med hvor de allele gener er ens kaldes Homozygot
• Homo = ens
• Fx (RR eller rr)

Krydsningsskema
- Kønscellerne mødes tilfældigt ifølge Mendel

 

Mendels 1. lov
- Ethvert individ har to allele gener for hver egenskab, disse adskilles ved kønscelledannelse, hvorved der i hver celle kun er ét af de allele gener
- Der dannes lige mange kønsceller med hver allel, og hunlige kønsceller forenes tilfældigt med hanlige kønsceller

Eksempel på anvendelse af Mendels 1.lov
• Loven gælder for alle levende organismer med kønnet formering
• Den kan bruges til at informerer om arvelige sygdomme

Mutation
• En person, som arver en dominerende sygdom, selvom forældrene raske skydels en mutation.
• En mutation er en pludselig konstant ændring i et  af forældrenes arveanlæg


Cystisk fibrose
- En af de mest almindelige recessivt nedarvede sygdomme i den vestlige verden
- I DK forekommer den ved 1 ud af 4700 nyfødte
- De syge gener resulterer i en defekt salttransport i lungerne og busspytkirtlen
- Ubehandlet dør de fleste inden for få år, men i dag kan man leve mere end 40 år med sygdommen

Variation i dominansforholdet
• I nogle tilfælde er de to forskellige alleler lige dominerende – så de begge kommer lige meget til udtryk – det kaldes codominans
• Andre gang er den ene allel mest dominerende, samtidig med at den anden allel også kommer til udtryk – det kaldes ufuldstændig dominans  

Eksempel på codominans: mennesker med blodtype AB0
- et menneskes blodtype er bestemt af egenskaber på overfladen af de røde blodlegemer
- disse egenskaber styres af tre allele gener, hvor det enkelte menneske selvfølgelig kun kan have to – et fra sin mor og et fra sin far
- Når der findes mere end to alleler for en egenskab, kaldes alleerne multiple 
- Genet for blodtype A er codominant med genet for blodtype B – har man blot ét af disse gener IA eller Ib  er man enten blodtype A eller blodtype B
- Har man begge er man blodtype AB, hvilket viser codominansen af de to alleler.

Mendels forsøg med to geners nedarvning

- Mendel undersøgte også nedarvningen af to egenskaber på samme tid

Mendels 2. lov:
Gener for forskellige egenskaber fordeles uafhængigt af hinanden i kønscellerne.   

 


Skriv et svar til: dominant henholdsvis recessiv egenskab

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.