Fysik

Afstand til stjerner

26. juni 2012 af Philsegut (Slettet) - Niveau: B-niveau

Der findes en sammenhæng mellem lysstyrke målt ved hjælp af linjespektrum, og det lysstyrke vi opfatter fra jorden (stjerners lysstyrke). Ved hjælp af dette, kan man beregne en stjernes afstand til jorden. 

 

L = Eudstrålet / t

 

Det er den lysstyrke som stjernen udstråler (absolutte)

 

l = L / (4*pi*r2)

Dette er den tilsyneladende lysstyrke. 

Hvor r2 er jordens radius

 

Dette kan indsætte i distanceformlen: 

D= 10(l - l + 5 ) / 5

Nu har jeg så set en film om afstandsloven (frividen.dk), og der har de udledt en anden formel, og er derfor blevet i tvivl om dette er rigtigt, så mit spørgsmål er: Er ovenstående udtryk for afstand mellem jorden og stjerner (>400mLy) 

 

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. juni 2012 af Jerslev (Slettet)

#0: Der er noget med størrelserne i dit udtryk. Man plejer at benytte m for tilsyneladende størrelsesklasse og M for den absolutte størrelsesklasse, men princippet i størrelsesklasser kan benyttes for alle afstande.


Skriv et svar til: Afstand til stjerner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.