Matematik

Sandhedstabel, igen.

24. juli 2012 af bonzoadam (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal løse følgende:

¬(P∧¬Q)∨(¬P∧Q)⇔(¬P∨¬¬Q)∨(¬P∧Q)⇔(P∨¬Q)∨(¬P∧Q)     og hvad gør jeg så?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. juli 2012 af SuneChr

De tre, ved dobbeltimplikationen, adskilte "inklusion enten - eller", skal have identisk sandhedstabel.


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. juli 2012 af hesch (Slettet)

¬(P∧¬Q)∨(¬P∧Q)⇔

(¬P∨¬¬Q)∨(¬P∧Q)⇔

(P∨¬Q)∨(¬P∧Q)    forkert

Linie 3 skal være:

(¬P∨Q)∨(¬P∧Q)


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. juli 2012 af hesch (Slettet)

Eller har jeg helt misforstået opgaven ? Jeg troede du var i gang med at reducere et udtryk.

Altså linie 1 har samme sandhedstabel som linie 2.

Linie 2 har ikke samme sandhedstabel som linie 3


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. juli 2012 af hesch (Slettet)

For det tilfælde, at du i #0 er i gang med en reduktion, vil jeg færdiggøre #2 ved:

Linie 3 skal være:

(¬P∨Q)∨(¬P∧Q) =

(¬P∨Q)

 


Svar #5
24. juli 2012 af bonzoadam (Slettet)

Det er   korrekt at jeg skal reducere men hvorfor bliver (¬P∨Q)∨(¬P∧Q) til (¬P∨Q)?


Brugbart svar (1)

Svar #6
24. juli 2012 af hesch (Slettet)

Det ser jeg egentligt intuitivt:

Imellem leddene (¬P∨Q) og (¬P∧Q) står et eller-symbol (  ∨  ).

Hvis leddet (¬P∧Q) er sandt, altså når, og kun når, P=falsk og Q=sand, så må leddet (¬P∨Q) jo også være sandt. Altså er leddet (¬P∧Q) overflødigt.

Mere udpenslet:

Hvis du omskiver de to led til (A∨B), og du ved at når B er sand, så er A også sand, så kan du skrive:

( A∨B ) = A, under forudsætning af ovenstående i kursiv. Derimod kan du ikke skrive (A∨B) = B, for der er nogle tilfælde, hvor A=sand og B=falsk, f.eks. når P=sand og Q=sand.

Du kan prøve at reducere vha. boolsk algebra ( som i #0 ), nu har du i hvert fald facit.

Jeg snyder lidt, når jeg siger, at jeg ser det intutitivt. Jeg skeler lidt til et Karnaugh kort, som anvendes til "grafisk" reduktion af logiske udtryk. Du kan prøve at google det, for at se om det har din interesse at lære den metode, og du kan spørge om detaljer her.  :)


Svar #7
24. juli 2012 af bonzoadam (Slettet)

Super tak, virker umiddelbart brugbart så vil nok benytte mig af tilbuddet når jeg vender hjem fra solen:-) 


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. juli 2012 af SuneChr

# 0  Den tredje disjunktion, i dobbeltimplikationskæden, er en tautologi.

Enig med # 3.


Skriv et svar til: Sandhedstabel, igen.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.