Matematik

Projektion af linje på plan

04. august 2012 af Allimak28 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej 

Har siddet og kæmpet med denne opgave længe nu, så håber der er én derude der kan hjælpe.. 
Opgaven lyder: 

Bestem en parameterfremstilling for den linje, der er projektionen af linjen l på xy-planen .. 

Følgende er opgivet: 
alpha: 2x-3y+z-9=0
linje l's parameterfremstilling: (x,y,z)= (0,1,2) + t (1,1,3) 

-----------------------------------------------------------------------------------

Jeg kunne godt tænke mig en generel gennemgang af denne slags opgave - så jeg ved hvordan den skal gribes an. Det jeg slås med, er hvor tidligt jeg skal sætte z=0, og præcis hvad der skal sættes ind i formlen for at finde linjens retningsvektor.. 

Mvh Kamilla


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. august 2012 af SuneChr

Planen α skal vel ikke indgå i beregningerne, da linjen l jo skal projiceres på xy planen?

Der findes en færdig formel for projektion af vektor på plan.

Projektionsvektoren  ap  =  a - [ ((ann) / |n|2 ]    hvor a er retningsvektor for linjen l  og  n er normalvektor for xy planen.

 


Svar #2
04. august 2012 af Allimak28 (Slettet)

Tak for svar!

Åh så er det nok dér min fejl ligger..  

Normalvektor for xy-planen: Skal man tage planens normalvektor og sætte z=0? her: (2,-3,0)?

Og nævneren i brøken: er det normalvektorens længde eller normalvektorens længde i anden?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man projicerer linien l: (x,y,z)= (0,1,2) + t (1,1,3) på xy-planen simpelthen ved at reducere det til de første to koordinater:

lproj: (x,y) = (0,1) + t·(1,1)

Formlen med projektionsvektor kunne med fordel benyttes, hvis man skulle projicere den givne linie på planen α .


Svar #4
04. august 2012 af Allimak28 (Slettet)

Men hvis man vil beregne det, hvordan gør man så? 

Afleverede nemlig svaret som dit, bare med sidste koordinaten lig 0. Og fik så minus for manglende beregninger..


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. august 2012 af peter lind

Det er måske fordi det er projektionen på α, der spørges om. Kan vi ikke få opgaven ordret ?


Svar #6
04. august 2012 af Allimak28 (Slettet)

Som tidligere skrevet lyder opgaven ordret: 

Bestem en parameterfremstilling for den linje, der er projektionen af linjen l på xy-planen.

Følgende er opgivet:
alpha: 2x-3y+z-9=0
linje l's parameterfremstilling: (x,y,z)= (0,1,2) + t (1,1,3)


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er jo heller ikke korrekt at medtage en 3. koordinat, når man skal angive en ligning for en linie i xy-planen.

Man kan beregne projektionen af linien l's retningsvektor a = (1,1,3) på xy-planen, der har normalvektoren n = (0,0,1), ved at benytte udtrykket i #1, dvs.

ap = a - (an/|n|) n/|n| = (1,1,3) - 3·(0,0,1) = (1,1,0)

da vektoren n er en enhedsvektor.

 


Skriv et svar til: Projektion af linje på plan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.