Fysik

Angiv kraftens retning

25. august 2012 af mimok (Slettet)

Et lod hæger i et newtonmeter, jeg skal angive tyngdekraftens, Ft retning, men jeg er ikke sikker på, om jeg har gjort det rigtigt, og om angrebspunktet er sat det rigtige sted. Jeg har vedlagt et billede af skitsen med mit bud, vil I fortælle om, om det er rigtigt eller forkert? mange tag på forhånd!

Vedhæftet fil: Unavngivet.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
25. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det ser rigtigt ud.


Svar #2
25. august 2012 af mimok (Slettet)

Mange tak!

Men på den originale skitse, står der 13 N ved siden af, er det tyngdekraften der er 13 N, eller er det loddet der trækker med en kraft på 13 newton. (har vedlagt skitsen). Alyså jeg er ikke sikker på, hvad der menes med de 13 N, der står i siden.

Vedhæftet fil:Unavngivet.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #3
25. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Newtonmeteret viser 13N. Det betyder i sidste ende, at tyngdekraften på loddet har størrelsen 13N.


Svar #4
25. august 2012 af mimok (Slettet)

Mange tak! Når loddet så nedsænkes i vand viser newtonmeteret 9 N. Hvorfor er det at opdriften er Fopdrift=13N-8N=5N ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Benyt Archimedes' lov:

      opdriften på et legeme nedsænkes i en væske er lig med tyngden af den fortrængte væskemængde.

Hvor kommer de 8N fra?


Svar #6
25. august 2012 af mimok (Slettet)

Der er to tegninger, ved den ene tegning er loddet ikke nedsænket i vand, den er pårvirket med en kraft på 13N, og så er der en tegning til med samme opstilling, sog så er der et glas vand, som loddet er nedsænket i, og den viser at loddet er påvirket med en kraft på 8N. - (kan se, at jeg har skrevet 9N i #4, det var en fejl)

Jeg har fået at vide at opdriften var de 8N trukket fra de 13N, men jeg ved ikke, hvorfor.


Brugbart svar (1)

Svar #7
25. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Den resulterende kraft er summen af tyngdekraften og opdriften. Newtonmeteret viser jo den resulterende kraft.

Fres = Ft + Fopdrift

Kræfterne regnes som vektorer, hvilket her oversættes til, at de regnes med fortegn.


Svar #8
25. august 2012 af mimok (Slettet)

Jeg forstår godt at Fres = Ft + Fopdrift, men i mit tildfælde er Fres og Fopdrift jo ukendte? Eller er Fres=13N + 8N ?


Brugbart svar (1)

Svar #9
25. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Genlæs #7: Newtonmeteret viser jo den resulterende kraft. Tyngdekraften ændres ikke ved at loddet nedsænkes i vand, og den blev bestemt ved den første aflæsning. Den eneste ukendte er nu opdriften.


Brugbart svar (1)

Svar #10
25. august 2012 af mathon

 @#8 

                        husk på kræfternes retninger


Svar #11
25. august 2012 af mimok (Slettet)

Når, så dvs. den resulterende kraft, Fres = 13 N, og Ft=8 N
Fres=Ft+Fopdrift ⇔ Fopdrift =Fres-F⇒ Fopdrift=13N-8N

 


Brugbart svar (1)

Svar #12
25. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Nej, det er omvendt: Fres = -8N , Ft = -13N , så

Fopdrift = Fres - Ft = -8N - (-13N) = 13N - 8N = 5N

Kræfterne regnes med fortegn. Her mener positivt fortegn, at kraften peger opad.


Svar #13
25. august 2012 af mimok (Slettet)

Okay, mange tak!

Men nu har du skrevet at Ft=-13N. Nu skal jeg beregne loddets masse og det er:

Ft=mlod*g

mlod=Ft/g

Er Ft her også lig -13N? Men så får jeg en negativ masse.


Brugbart svar (1)

Svar #14
25. august 2012 af mathon

Hvis tyngdekraftens retning defineres som positiv

er opdriftens og tyngdens retning negative

 

vektorligning                      

                              Fres = Ftyngdekraft + Fopdrift

størrelsesligning                        

                              Fres = Ftyngdekraft - Fopdrift


Svar #15
25. august 2012 af mimok (Slettet)

Okay, mange tak!


Brugbart svar (1)

Svar #16
25. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Hvis tyngdekraftens retning defineres som positive, er tyngdens retning vel ikke også negativ? Man kan sige, at opdriftens og tyngdens retninger er modsat rettede.

#13

Loddets masse findes ud fra længden af tyngdekraften

|Ft| = mlod·g


Svar #17
25. august 2012 af mimok (Slettet)

Mange tak!


Brugbart svar (0)

Svar #18
25. august 2012 af mathon

  @#16
  
                 sofisteri


Skriv et svar til: Angiv kraftens retning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.