Kemi

Tilvækst-ligevægtstabel forsøger forstå et eksempel.

26. august 2012 af lamajser (Slettet) - Niveau: B-niveau

I min lærebog er et eksempel med hvordn mn udregner pH for ikke stærk syre.. ks er beregnet og tilvækst-ligevægts skemaet er brugt. nu skulle værdierne fra skemaet så indsættes i ks formlen.

Reaktionen er : HNO2(aq) + H2O  <-----> NO2¨(aq) + H3O^+(aq)

ks= (NO2^-) * (H3O¨+)  /  (HNO2) -------> ks (H2O^+)¨2 / c-(H3O^+) ------> X^2/0,10 M-x = 4,5*10^-4 M

 

Forstår ikke mellemregningen med c -(H3O^+) ?? og så står der derefter a andengradsligningen løses, x skal ligge melem 0 og 1. hvorfor skal x det ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2012 af mathon

ikke-stærk monoprot syre

                                     HB (aq)   +   H2O (l)   <--->   B- (aq)   +   H3O+ (aq)
ligevægtsmolariteter:    c-αc                                     αc               αc                     0<α<1

når α er dissociationsgraden, som er en positiv, ægte decimalbrøk

 

                             ligevægtsbrøken
                             giver
                                                       [B-] • [H3O+] / [HB] = Ks

                                                       [H3O+] • [H3O+] / (c - [H3O+]) = Ks

                                                       [H3O+]2 / (c - [H3O+]) = Ks

                                                       [H3O+]2 = Ks·c - Ks[H3O+]


                                                       [H3O+]2 + Ks·[H3O+] - Ks·c = 0
med løsningen
                                                       [H3O+] = (-Ks+√(Ks2+4Ks·c) / 2   da [H3O+] > 0

                                                      

 

                                                     


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. august 2012 af mathon

manglende halvparentes
korrigeres

                                                      [H3O+] = (-Ks+√(Ks2+4Ks·c)) / 2   da [H3O+] > 0

                               


Svar #3
26. august 2012 af lamajser (Slettet)

hvad er det a er ? og hvorfor har du valgt at tage en anden reaktion ? hvad er det c´et i mellemregningen betyder?


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. august 2012 af mathon

overført til din proces

                                     [H3O+] = (-Ks+√(Ks2+4·Ks·0,1)) / 2   0 < [H3O+] < 0,10

med Ks = 4,5·10-4 M

hvoraf
                                     [H3O+] = 0,006487
        og
                                     pH = -log(
0,006487) = 2,2
 

 


Skriv et svar til: Tilvækst-ligevægtstabel forsøger forstå et eksempel.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.