Kemi

opgave pH for en svag base

26. august 2012 af lamajser (Slettet)

Forsøger at finde (OH^-) for en reaktion hvor amoniak 0,10 NH3 reagerer med vand. Nh3 er er svag base.

Har brugt tilvækst ligevægt metoden, hvorefter jeg har indsat i formel for Kb (styrkekonstanten) og forsøgt at solve.

Kb er opgivet til 1,8*10^5 M

Det jeg har indtastet på min lommeregner er solve((x^2)/(0.10 * x) = 1,8*10^-5,x) får et resultat på  -0,5 * 10^5 .. hvilket jo er helt ude i skolen. resultatet skulle gerne være 1,3*10^-3 . 

 

Hvad er det jeg går galt... ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. august 2012 af mathon

       Kb er opgivet til 1,8·10-5 M


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. august 2012 af mathon

                                       NH3 (g)   +   H2O (l)   <--->   NH4+ (aq)   +   OH- (aq)
ligevægtsmolariteter      c-αc                                       αc                  αc             0<α<1


                   ligevægtsbrøk
                                              [NH4+] • [OH-] / [NH3] = Kb

                                              [OH-] • [OH-] / (c - [OH-]) = Kb

                                              [OH-]2 / (c-[OH-]) = Kb

                                              [OH-]2 + Kb·[OH-] - Kb·c = 0     0 < [OH-] < 0,1 M

hvoraf
                                              [OH-] = 1,33·10-3 M         

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. august 2012 af mathon

og
                                         pOH = -log([OH-]) = -log(1,33·10-3) = 2,9
ved 25ºC
                                         pH = 14 - pOH = 14 - 2,9 = 11,1


Skriv et svar til: opgave pH for en svag base

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.