Fransk

find kraft opad på stangen

28. august 2012 af aaaa202 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, 

jeg har en opgave med en stang som på billedet, der slippes vandret over jorden. Den er fastgjort til et hængsel og vejer 1kg og har længden 2m. 

Derfor er der et kraftmoment på stangen givet ved:

t = 1kg * 9,82N/kg * 1m = 9,82N*m

Og den vil så rotere bestemt efter ligningen:

t = Iα

hvor inertimomentet kan beregnes eller slås op. 

Mit problem er bare, at jeg også spørges efter hvilken kraft, der virker opadrettet på stangen fra punktet i hængslet. Jeg troede først, at det bare var mg = 9,82N, men fik så at vide at den er mg/2. Hvordan indser jeg det? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. august 2012 af peter lind

Hvorfor anbringer du den under fransk ?

Hvilket billede ?

Du skal se på tyngdepunktets accelleration. Det accelerer jo nedad så der er en resulterende kraft på stangen, som kan findes af Newtons anden lov. Summen af tyngdekraften og kraften fra hængslet skal så være denne kraft.

 


Svar #2
28. august 2012 af aaaa202 (Slettet)

Dobbeltsorry - jeg glemte at vedhæfte billedet og kom til at klikke forkert under emnevalget. Billedet er nu vedhæftet. 
Det jeg ikke forstår er, hvordan jeg skal finde den nedadrettede acceleration af stangen. Den ændrer sig jo hele tiden -   betyder det at kraften fra hængslet på stangen varierer hele tiden?

Vedhæftet fil:stang.png

Svar #3
28. august 2012 af aaaa202 (Slettet)

okay nu har jef prøvet, men jeg får at Fop = 1/4mg. Kan du sige hvad jeg gør galt.

Accelerationen af massemidtpunktet fås som:
 

mgL/2 = Iα
=>
α = mgL/(2I)
dvs.
acm = L/2 * α = mgL2/(4I) = 3g/4

og så er:

mg - Fop = 3/4g
=>
Fop = 1/4g

hvor går jeg galt? Bemærk at jeg har brugt at inertimomentet for stangen omkring enden er 1/3ML2

Hvorfor er det forresten at man skal bruge tyngdepunktet for stangens acceleration til at finde kraften og ikke et vilkårligt andet?


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. august 2012 af peter lind

Tyngdepunktet vil bevæge sig som en punktpartikel under påvirkning af summen af de ydre kræfter. Derfor er det punktet man skal bruge til beregningerne,

Jeg får der samme som dig. Så ved jeg ikke om det er mig eller facitlisten, der er noget galt med. Jeg er noget træt i øjeblikket.

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. august 2012 af peter lind

Det er iøvrigt mg/4  ikke g/4


Skriv et svar til: find kraft opad på stangen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.