Matematik

Hjælp til ligning: (x^2-14)∙(ln⁡(x)-8)=0

31. august 2012 af qqzz (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen

 

Jeg har problemer med at løse følgende ligning: (x^2-14)·(ln?(x)-8)=0

 

Håber at der er nogen der kan hjælpe mig.

 

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. august 2012 af JonasMcc (Slettet)

Hej, du kan bruge nulreglen da højresiden er et produkt der er ligmed 0. Dvs. 

x^2-14 = 0 v ln(x)-8 = 0 

x^2=14 v ln(x)=8

x=±√14 v x = e^8

 


Svar #2
31. august 2012 af qqzz (Slettet)

Ja, selvfølgelig. Tak for det.

Forstår dog ikke, hvorfor du skriver x = +- kvrod(14). Jeg ville bare have skrevet x=kvrod(14)


Brugbart svar (1)

Svar #3
31. august 2012 af JonasMcc (Slettet)

Det er fordi hvis jeg tager et negativt tal i anden vil det give et positivt resultat. F.eks. hvis vi kigger på ligningen x^2=4. Her er 2 og -2 en løsning da både 2^2 og (-2)^2 er ligmed 4 og dermed en løsning. Det samme gælder i din ligning. 


Brugbart svar (1)

Svar #4
31. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ligningen

x2 -14 = 0,

kan skrives

x2 - (√14)2 = 0 ,

og vi benytter nu den kendte kvadratsætning   (a+b)(a-b) = a2 - b2   til at skrive den

(x + √14)·(x - √14) = 0 ,

hvor nulreglen så giver de to løsninger x = -√14 eller x = √14 , eller kort x = ±√14 .


Svar #5
31. august 2012 af qqzz (Slettet)

ok, tak for det. Lige en sidste ting ln(x)=8 biler til x = e^8. Er dette ikke pga. den naturlige logaritmes egenskab 2) ln(e^x)=x


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. august 2012 af Singlefyren (Slettet)

Jo.


Skriv et svar til: Hjælp til ligning: (x^2-14)∙(ln⁡(x)-8)=0

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.