Matematik

Hvordan løser man denne ligningen med to ubekendte

09. september 2012 af Merly (Slettet) - Niveau: C-niveau

hvordan løser man denne ligningd der har  to ubekendte?:

 

13x+11y=36

11x+13y=12

 

Jeg har prøvet op til flere gange, men jeg kan simpel hen ik få den til at passe, når jeg kontrollere.


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man kan benytte substitutionsmetoden eller lige store koefficienters metode.

For den sidste metode ganger man ligning I med 11 og ligning II med 13 og trækker den første ligning fra den sidste.


Svar #2
09. september 2012 af Merly (Slettet)

Jeg har prøvet begge metoder, mendet virker bare ikke


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvad mener du med, at det ikke virker? Vis os, hvad du har gjort.


Svar #4
09. september 2012 af Merly (Slettet)

13x+11y=36                                    11x+13y=12

13*13x+11y*13=36*13

11*11x+13y*11=12*11

 

169x+143y=468

121x+143y=132

 

121x+143y-(169x+143y)=468-132

121x+143y-169-143y=336

48x=336

x=7

 

Jeg putter det ind i den anden ligning:

13*7+11y=36

91+11y=36

11y=36-91

11y=-55

y=-5


Svar #5
09. september 2012 af Merly (Slettet)

OK, jeg har fået det til at passe.

 

Men jeg har stadig problemer med ligningen:

 

Y-X=1

X-Y=8

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. september 2012 af nielsenHTX


Svar #7
09. september 2012 af Merly (Slettet)

nårh ja.. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Du kommer til ligningen

121x +143y -169x -143y = 132 - 468 = -336 ,

der jo så reduceres til

-48x = -336

x = 7

og dermed

11y = 36 -13x = 36 - 13·7 = 36 - 91 = -55 og dermed

y = -5

Det ser jo rigtigt ud.

Endelig gør man prøve i det oprindelige ligningssystem:

I: 13·7 +11·(-5) = 91 -55 = 36 (OK)
II: 11·7 + 13·(-5) = 77 -65 = 12 (OK)


Skriv et svar til: Hvordan løser man denne ligningen med to ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.