Kemi

Svær syre base opgave.

13. september 2012 af christian0710 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

En 20 vægt% ammoniakopløsning har massefylden 0,923 g/cm^3. Ammoniumionens pKs er 9.25.

Hvad er den formelle koncentration af ammoniak? hvad er den aktuelle koncentration af ammoniak og ammoniumioner? Hvad er opløsniingens pH.

 

 

Jeg har fundet den formelle koncentration af ammoniak til 10.84M 

Jeg har også læst en post her inde hvor opgaven blev regnet vha protolysegrad. Det forstod jeg desværre ikke helt hvordan virkede. Jeg vil gerne forstå hvordan man regner opgaven men har svært ved det. Nogle der kan Hjælpe og forklare hvad der bliver gjort? 


 


Svar #1
13. september 2012 af christian0710 (Slettet)

Vi har jo rekationen NH3 + H2O <---> NH4+ +OH

Betyder det ikke at vi skal bruge en PKb værdi og ikke en pks? Fordi NH3 er jo en base. 

Altså pkb = 14-9.25= 4.75 

så er Kb =10^-4.75

Kan vi så ikke opskrive kb=  [NH4][OH]/[NH3]   ----> x^2/(10,84-x)=10-4.75  og så får jeg at den aktuelle koncentration af ammoniumioner er 0.013 Molær..

 

Er det korrekt lavet? 

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. september 2012 af mathon

 da NH3 er en svag base:
 

                              pOH = (1/2)·(pKb - log(cb)) = (1/2)·(4,75 - log(10,84)) = 1,9

                              [OH- ] = [NH4+] = 10-pOH = 10-1,9 = 0,01 M

                              

                              pH = 14 - pOH = 14 - 1,9 = 12,1

 

 


Svar #3
13. september 2012 af christian0710 (Slettet)

Ja okay, det var smart. Var den metode jeg brugte også korrekt? Eller har jeg misforstået noget? 


Svar #4
13. september 2012 af christian0710 (Slettet)

Dvs. bare måden jeg regnede ammoniumion koncentrationen ud. 


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. september 2012 af mathon

      

                                  ...din måde var god nok


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. september 2012 af carofriso (Slettet)


Skriv et svar til: Svær syre base opgave.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.