Matematik

Beregne skæringspunkt mellem to linjer ud fra parameterfremstillinger

18. september 2012 af ab92 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

 

Jeg står med et problem. Jeg skal beregne skæringspunktet mellem to linjer ud fra to parameterfremstillinger:

 

m:(-2+5t,2+3t,1+2t)

n:(-s,-0,5-2s,4+s)

 

Jeg har gjort det, at jeg har prøvet at bestemme henholdsvis s og t ved at opsætte to ligninger ud fra x og y med netop s og t som ubekendte. Beregnet de to og efterfølgende indsat s-værdien i den ene parameterfremstilling og t-værdien i den anden. Men jeg får ikke det samme resultat ud af de to, så et eller andet er forkert?

 

Er min tilgang i første omgang forkert, ellers skyldes det simpelthen "sjusk" undervejs?

 

Kh. Andreas


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september 2012 af peter lind

Det skyldes sandsynligvis regnefejl. Hvad har du gjort ?


Svar #2
18. september 2012 af ab92 (Slettet)

#1


Det skyldes sandsynligvis regnefejl. Hvad har du gjort ?

 

Jeg har taget x -og y-værdierne fra de to parameterfremstillinger og sat lig hinanden:

-2+5t=-s

2+3t=-0,5-2s

 

Så har jeg ganget den øverste med 2 for at kunne få s-værdierne til at gå ud med hinanden:

-4+5t=2s

2+3t=-0,5-2s

Trukket de to ligninger fra hinanden:

-6+2t=-0,5

Isoleret t:

2t=5,5

t=2,75

 

Indsat t-værdien i den første ligning, for at finde s-værdien:

-2+5t=-s

-2+5(2,75)=-s

-s=11,75

s=-11,75

 

Indsætter jeg t i m får jeg:

x=11,75

y=10,25

z=6,5

 

Og indsætter jeg s i n får jeg:

x=11,75

y=23

z=7,75

 

?????


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. september 2012 af peter lind

Jeg gættede rigtig det er en regnefej mere præcist en fortegnsfejl

-4+5t=2s

2+3t=-0,5-2s

Trukket de to ligninger fra hinanden:

-6+2t=-0,5

Du skal lægge de 2 ligninger sammen for at s skal gå ud. De har jo forskelligt fortegn


Svar #4
18. september 2012 af ab92 (Slettet)

#3


Jeg gættede rigtig det er en regnefej mere præcist en fortegnsfejl

-4+5t=2s

2+3t=-0,5-2s

Trukket de to ligninger fra hinanden:

-6+2t=-0,5

Du skal lægge de 2 ligninger sammen for at s skal gå ud. De har jo forskelligt fortegn

 

Åh for pokker da.. Så jeg skal i stedet arbejde videre herfra:

-2+5t=-s

2+3t=-0,5-2s

Så ganger jeg med -2 så den øverste lignings s værdi bliver positiv:

4-10t=2s

2+3t=-0,5-2s

Ligger jeg de to sammen får jeg:

6-7t=-0,5

Og t bliver dermed:

-7t=-6,5

-t=-6,5/7

t=6,5/7

 

Er det noget der kan godkendes?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. september 2012 af peter lind

Lad være med at  at gange noget med -2 for at få samme fortegn. Du blander det hele sammen. Du skal blot uden nogen dikkedarer addere de 2 ligninger.


Svar #6
18. september 2012 af ab92 (Slettet)

#5


Lad være med at  at gange noget med -2 for at få samme fortegn. Du blander det hele sammen. Du skal blot uden nogen dikkedarer addere de 2 ligninger.

 

Nu er jeg stået fuldstændig af. Hvis idéen er, at fjerne den ene ubekendte, for kun at have én tilbage, hvordan kan jeg så slippe for s-værdien ved at addere, når de begge er negative?

De har jo følgende værdi:

-2+5t=-s

2+3t=-0,5-2s

 

Jeg undskylder meget hvis jeg overser noget meget basalt, men jeg forstår ikke hvordan -s og -2s på nogen måde kan komme til at gå ud med hinanden vha. addition?


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. september 2012 af peter lind

du fandt frem til at

-4+5t=2s

adderer du den høre side ad den til den højre side af den anden ligning får du 2s -0,5 -2s


Skriv et svar til: Beregne skæringspunkt mellem to linjer ud fra parameterfremstillinger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.