Matematik

Forkort brøk

18. september 2012 af Taskenr2 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg sidder og laver brøkregning, men sidder desværre fast på nogle brøker. Opgaven lyder: Opløs tæller og nævner i faktorer og forkort brøken:

3x^2-12x+12
-----------------
   5x^2-10x

Og

4x^2-9y^2
-------------
    2x+3y

Jeg ved at jeg skal benytte kvadratsætningerne, men føler mig stadig ikke helt sikker på fremgangsmåden. Håber en eller anden kan hjælpe mig med bare én af de to. På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. september 2012 af mathon

 

                       3x^2-12x+12         3(x-2)2
                       -----------------   =  ------------       ......
                          5x^2-10x
            5x(x-2)


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. september 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Jeg ville dividere den første med 3 i alle led og både i tæller og nævner (det skal man når man dividerer med noget):

(x^2-4x+4)  / (5/3x^2-10/3x)

Så kan du kvadratkomplettere:

(x-2)^2  / (5/3x^2-10/3x)  = (x-2)^2 / (x(5/3x-10/3)) = 3(x-2)^2/x(5x-10)

(Du kvadratkompletterer ved at dividere det der står foran x med 2 og indsætte i parantesen, derefter finder du ud af hvor meget for meget du har lagt til for meget, her var 2. led i anden heldigvis 4.)

Det er ikke pænt, men alligevel


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. september 2012 af Arlecchino (Slettet)

Et andet svar:


Svar #4
18. september 2012 af Taskenr2 (Slettet)

#1

mathon, så går jeg ud fra at de to paranteser (x-2) og (x-2) går ud med hinanden og giver:

3(x-2)
--------
   5x

Korrekt?


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. september 2012 af Arlecchino (Slettet)

#4 Ja, slimetcake.


Svar #6
18. september 2012 af Taskenr2 (Slettet)

Okay, mange tak for hjælpen. Det hjalp mig lidt videre :-) Den kan forhåbentligt ikke reduceres ydeligere?


Brugbart svar (1)

Svar #7
18. september 2012 af mathon

    Ja for x ≠ 2


Skriv et svar til: Forkort brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.