Kemi

Kemi syre-base opgave

20. september 2012 af christian0710 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

En 5.0g Monovalent syre opløsning med molarmasse 60, neutraliseres af 25ml 0.12 M NaOH opløsning. Hvor meget vægt% indeholder syre opløsningen. 

 

Er gået lidt i stå: Skal man opstille ladningsbevarelse, massebevarelse for begge reaktioner og eventuelt vands ionprodukt? Og er det nødvendigt at 5.0g syre omskrives til mL og hvad er en sådan omregningsfaktor? 


Svar #1
20. september 2012 af christian0710 (Slettet)

Jeg tænker også: Det er vel opløsningen der vejer 5g og ikke syren, så selvom man siger 5g/60g/mol =0.08333mol så har vi udregnet hvor man mol vi ville have hvis alle 5.0g var ren syre,  og ikke taget højde for hvor meget af det kunne være væske (volumen)  Er det ikke sandt?? 


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. september 2012 af mathon

 

           25 mL 0,12 M NaOH ækvivalerer

                          n(OH-) = (0,025 L) · (0,12 mol/L) = 0,003 mol
som ækvivalerer
                          0,003 mol H3O+ og dermed 0,003 mol monovalent syre med molarmasse 60 g/mol

opløsningen indeholder
derfor
                          m(monovalent syre) = (0,003 mol) • (60 g/mol) = 0,18 g

den monovalente
syres masse%

                          m%_syre = ((0,18 g ) / (5,0 g))·100% = 3,6%

                       

 

 


Svar #3
20. september 2012 af christian0710 (Slettet)

Tak :)  men hvordan ved vi at det ækvivalere? 


Svar #4
20. september 2012 af christian0710 (Slettet)

Og er vægt% ikke massen af syre over den totale masse (5.0g+0.18g)


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. september 2012 af mathon

               

                     ...den totale masse er 5,0 g


Skriv et svar til: Kemi syre-base opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.