Kemi

beregning af pH

23. september 2012 af TheLeresa (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

hej alle nogle som kan hjælpe med at sætte mig lidt igang med denne opgave:

 

Ved en bestemt forsøgstemperatur er:

pKs for syren HA = 4,76

pKb for basen B = 5,40

pKw = 14,02

 

a) beregn pH i en 0,01 M opløsning af HA

b) beregn pH i en 0,01 M opløsning af HB


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2012 af mathon

   i en svag syre er
                                              pH = (1/2)•(pKs - log(cs))

 

   i en svag base er
                                              pOH = (1/2)•(pKb - log(cb))
                                   og
                                              pH = 14,02 - pOH

 


Svar #2
23. september 2012 af TheLeresa (Slettet)

mange tak for hjælpen så cB og cS er bare 0,01 M?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. september 2012 af mathon

 

                                                Ja


Svar #4
23. september 2012 af TheLeresa (Slettet)

mange tak :-) kan du evt hjælpe mig med at bestemme x i denne ligning:

8,90 = 4,76 - log (1-x/x) 

 Kan nemlig ikke få min lommeregner til at solve :-(


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. september 2012 af mathon

hvis x er syrebrøken
                                          kan pH ikke blive 8,90


Svar #6
23. september 2012 af TheLeresa (Slettet)

jeg skriver bare lige opgaven ned så det gør det lidt nemmere :-)

 

d) hvor mange ml af en 0,01 M opløsning af HA skal man sætte til 100 ml af en 0,01 M opløsning af B for at få en opløsning med pH = 8,90

 

 


Skriv et svar til: beregning af pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.