Matematik

2 grads ligninger

30. september 2012 af eray1996 (Slettet)

Hey folkens, jeg har virkelig svært ved anden gradsligninger, håber at der er nogle der kan hjælpe mig derude, og fortælle grundigt hvordan det er at de har lavet det, og regler for anden gradsligninger, ligningen lyder sådan, den er ret simpel, men har alligevel lidt svært ved den:

x^2+9=13

Tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. september 2012 af Signeolesen (Slettet)

Har du ikke skrevet ligningen forkert op? Jeg tror der mangler et x


Svar #2
30. september 2012 af eray1996 (Slettet)

nej, der står selv på opgaven.

Men der står jo et x lige i starten? x^2 x opbløftet i anden


Svar #3
30. september 2012 af eray1996 (Slettet)

eller, hvis denne opgave ikke giver mening, kan du også kigge på denne opgave?

3x^2+3x-18=0


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. september 2012 af Tyrael (Slettet)

x2 + 9 = 13 ⇔       (isolér x2 som i en normal førstegradsligning)
      x2 = 4 ⇔

x = -2 ∨ x = 2

 

Angående ligningen 3x+ 3x - 18 = 0:

Benyt at d = b- 4ac.

Koefficienterne er 

a = 3
b = 3
c = -18

Hvis d = 0, eller hvis d > 0, benyttes

x = (-b±√(d)) / 2a


Svar #5
30. september 2012 af eray1996 (Slettet)

lige til den første, hvordan fandt du frem til 4 tallet?

og hvordan isoler man x^2?

jeg forstod ikke den anden, hvad mener du med hvis d=0 eller hvis d>0 betyndes x=(-b±√(d)) / 2a

Vi er lige nået tid kapitelet om 2 gradsligninger her i sidste uge, og forstod det ikke så godt da min lære forklarede det til mig, så har nu lidt svært ved det :)


Svar #6
30. september 2012 af eray1996 (Slettet)

eller, det jeg forstod ved den første opgave var at vi skulle trække 9 fra  begge sider altså 9 fra 13, og 9 fra 9 så det forsvinder, så der kom til at stå x=4?

hvordan fandt du så frem til -2 og 2?


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. september 2012 af Tyrael (Slettet)

#5

x2 + 9 = 13 ⇔
x2 + 9 -9 = 13-9 ⇔
x2 = 4

Med hensyn til x2:

Når den ubekendte står som grundtal 

b = xa⇔ x = a√(b)

Prøv selv at benytte ovenstående på x2

Hvis d < 0, er der ingen løsning til andengradsligningen.
Hvis d = 0, er der én løsning til andengradsligningen.
Hvis d > 0, er der to løsninger til andengradsligningen.

Hvis d = 0 eller d > 0, giver det mening at regne videre. For at bestemme diskriminanten d benyttes d = b- 4ac.
Når diskriminanten er beregnet, kan løsningen eller løsningerne beregnes vha. x = ( - b ± √(d)) / 2a


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. september 2012 af Tyrael (Slettet)

#6

Ja, det er næsten rigtigt - der står x= 4.
Vi ser nærmere på x = -2 og x = 2:

Vi "gør prøve" og starter med x = 2, dvs.

             22 + 9 = 13 ⇔
               4 + 9 = 13 ⇔
                   13 = 13

Denne løsning er altså god nok. 
Nu ser vi nærmere på x = -2

         (-2)2 + 9 = 13 ⇔

( -2) · ( -2) + 9 = 13 ⇔

               4 + 9 = 13 ⇔

                   13 = 13


Svar #9
30. september 2012 af eray1996 (Slettet)

Så måden til jeg finder d er ved at jeg pludser 3 +3=6 og minusser det med 18 så det giver -12, så det vil sige at 0 er større en D? 

Og det vil også sige at der er ingen måde at regne dette ud på eller hvaa?


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. september 2012 af Tyrael (Slettet)

#9

Jeg forstår ikke første del af dit spørgsmål, men når d > 0, er der to løsninger!
Du har fuldstændig ret i, at d > 0, idet 

a = 3
b = 3
c = -18

, hvoraf

d = b- 4ac = 32 - 4 · 3 · ( -18) = 225.

Nu ses det, at d > 0, dvs. der er altså to løsninger til andengradsligningen 3x2 + 3x - 18 = 0.


Svar #11
30. september 2012 af eray1996 (Slettet)

Nååår ja, nu forstår jeg! Lidt :D men der er lige en ting jeg ikke kan få ind nu! :D Det r hvordan kan 13=13 give 2? Eller er det bare at vi skal indsætte 2 istedet for x og se om det giver 13=13 eller hva ? :)


Svar #12
30. september 2012 af eray1996 (Slettet)

Det jeg mente var at det vi laver er bare at plus 3 med 3 så der kommet  til at stå 6så minus det med 18 så der står -12, og det vil sige at 0 er større en d så er der ingen løsning :) Er det rigtigt sådan jg har gjort?


Brugbart svar (0)

Svar #13
30. september 2012 af Tyrael (Slettet)

#11

Vi betragter x+ 9 = 13.

Fra tidligere ved vi, at ovenstående ligning har løsningerne x = -2 ∨ x = 2. 

Ved at gøre prøve indsætter man den fundne værdi for x, der gør, at venstresiden er lig med højresiden (eller omvendt alt efter hvordan ligningen er skrevet op).

På begge sider af lighedstegnet skal man altså have den samme værdi. Hvis vi tager udgangspunkt i x2 + 9 = 13, skal vi altså få værdien 13 på venstresiden ved at indsætte hhv. -2 og 2 på x's plads i ligningen.

 


Brugbart svar (0)

Svar #14
30. september 2012 af Tyrael (Slettet)

Fejloprettelse.


 


Svar #15
30. september 2012 af eray1996 (Slettet)

? Okay, men det spørgsmål jeg havde ligefør, var det den rigtige beregning for opgaven? :)


Brugbart svar (0)

Svar #16
01. oktober 2012 af Tyrael (Slettet)

#15

Du beregner ikke diskriminanten korrekt i #12, og du roder rundt i, hvad diskriminanten betyder for andengradsligningens løsninger - genlæs #7. 


Skriv et svar til: 2 grads ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.