Fysik

Gitterligning (variation mellem ordnerne)

02. oktober 2012 af kidflux (Slettet)

gitterkonstanten er d=1667 nm

jeg finder afbøjningsvinkler til de 2 ordner:

φ_1=tan^(-1)?((2a_1)/"L" )=tan^(-1)?(0,975/"1,20" )=22,1°

φ_2=tan^(-1)?((2a_2)/"L" )=tan^(-1)?(2,84/"1,20" )=49,8°

disse indsætte i gitterligning (hhv 1. og 2. orden):

λ=(1667 "nm" *sin(22,1°))/(1))=636,6 nm

λ=(1667 "nm" *sin(49,8°))/(2 ))=713,0 nm

Kan man forvente sådan en forskel eller afvigelse i bølgelængde mellem 1. og 2. orden?


Brugbart svar (2)

Svar #1
02. oktober 2012 af peter lind

Nej. Der er helt sikkert et eller andet galt.


Svar #2
02. oktober 2012 af kidflux (Slettet)

Ok, men hvad?
Måske er problemet modstående katete i 2. ordens udregning

http://i141.photobucket.com/albums/r59/fuzzMgoo/gitter.jpg

Selvom billedet viser 2a_2 og 2a_1 har jeg regnet længderene divideret i 2

men hvis man trak φ_1 fra φ_2's længde af modstående katete så ville man ikke have en retvinklet trekant og så skal man vel udi sinus relation?


Brugbart svar (2)

Svar #3
02. oktober 2012 af peter lind

tan(φ2) = a2/s hvor s er afstanden fra gitteret til 0'te ordens pletten;men det er vel også det du mener.

Du kan enten gennemgå beregningerne en gang til og se om du har lavet en tastefejl eller lignende

Alternativt kan du bruge pytagoras til at finde hypotenusen og deraf sinus til vinklerne direkte uden brug af opslag af trigonometriske funktioner,


Brugbart svar (1)

Svar #4
02. oktober 2012 af mathon

 

                           λ = (d/n) • (xn / √(xn2 + L2))


Svar #5
02. oktober 2012 af kidflux (Slettet)

@Peter Lind, tak. Kæmper med begge alternativer

@mathon: det er ikke nemt for mig at se hvad den formel betyder. går ud fra at n =orden, men kan ikke se hvad 'Xn' sku være?


Svar #6
02. oktober 2012 af kidflux (Slettet)

Er nu kommet frem til en forskel på 627,1 og 636,6 nm

er dette plausibelt? Skal man forvente 1. og 2. orden giver den samme bølgelængde?


Svar #7
02. oktober 2012 af kidflux (Slettet)

procentvis afvigelse på 1,49 % iøvrigt
er der standarder på accepterede afvigelser?


Brugbart svar (2)

Svar #8
02. oktober 2012 af peter lind

Detr er et rimeligt resultat. En relativ afvigelse kan variere ret meget for de forskellige forsøg


Skriv et svar til: Gitterligning (variation mellem ordnerne)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.