Fysik

effekt afsat i resistor

03. oktober 2012 af drives (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey.

Min opgave lyder:

Tabellen viser sammenhørende værdier for strømstyrken I gennem kredsløbet og spændingsfeltet U over
resistoren i kredsløbet. (SIG TIL HVIS I BEHØVER TABELLEN)

hvor x er U (målt i mV) og y er I (målt i nA)
 

b)
Vurder, hvor stor effekt batteriet maksimalt kan afsætte i resitoren.

Umiddelbart ville jeg bruge P = U*I , er dette rigtigt?


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. oktober 2012 af hesch (Slettet)

Du kan godt anvende P = U*I, nu hvor U og I er kendte, og du kan så tegne en kurve over effekt som funktion af resistorens modstand Rydre, som du kan vurdere ud fra.

En anden metode er at måle/beregne batteriets indre modstand Rindre.  Det kan bevises at max effekt opnås, når Rydre = Rindre.  Herudfra kan du beregne ( ikke vurdere ) den maksimale effekt.


Svar #2
04. oktober 2012 af drives (Slettet)

#1 Hvordan er det nu man beregner den indre modstand? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. oktober 2012 af hesch (Slettet)

Du belaster batteriet med to forskellige strømværdier:  I1 og I2, og måler/ tabelopslager tilsvarende polspændinger U1 og U2.

Rindre vil så være  ( jvfr. R = U/I ):  ( U1 - U2 )  / ( I1 -I2 ) = ΔU / ΔI.

Send bare tabellen, hvis yderligere hjælp.

 


Skriv et svar til: effekt afsat i resistor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.