Matematik

Lineære trans ... HASTE HASTE:(!!

03. oktober 2012 af Maliziaa (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg kan SLET IKKE FINDE UD AF HVORDAN jeg overhovedet .... skal forstå opgaven eller lave den... eller eller.. og jeg har kigget på de tidligere opslag herinde og forstår hvad der står men forstår ikke hvordan jeg skal benytte de tal, jeg har - det er virkelig hastende opgave og jeg håber dybt inde at en vil bruge tiden på at vise mig hvordan jeg i sidste ende finder T

Den lineære transformation T: R3 -> R3 afbilder vektoren u = (2,3,1) i T(u) = (4,5,2) og vektoren v = (1,1,2) i T(v) = (3,-1,2). Jeg skal finde T(1,3,-4)


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. oktober 2012 af peter lind

Forudsætningen forn at du kan løse den opgave er at du kan skrive den sidste vektor som s*u+t'*v = (1, 3, -4) Kan du det kan du finde resultatet som (T(s*u+t*v) = sT(u)+t(T(v). Det kan du bare ikke så der må mangle nogle oplysninger


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. oktober 2012 af Jorama (Slettet)

Jamen hvilke oplysninger mangler der?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. oktober 2012 af peter lind

Jeg har lavet en regnefejl. Der mangler ikke noget.. Brug du bare metoden i #1


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. oktober 2012 af Jorama (Slettet)

hvor kommer s og t fra?


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. oktober 2012 af peter lind

Det er nogle parametre jeg har indført. Du skal bestemme dem sådan at s*u+t*v = (1, 3, -4)


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. oktober 2012 af Jorama (Slettet)

skal det så se sådan ud?

 

(2s, 3s, s) + (3t,-t,2t)=(1,3,-4)


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. oktober 2012 af peter lind

nej v=(1 ,1 ,2)


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. oktober 2012 af Jorama (Slettet)

(2s, 3s, s) + (t,t,2t)=(1,3,-4) *

Hvad skal jeg dernæst?


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. oktober 2012 af peter lind

Finde s og t så ligningen i #8 holder


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. oktober 2012 af Jorama (Slettet)

Altså hvordan skal jeg solve den ligning i #8 - når de består af "," - står det så for "+"


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. oktober 2012 af peter lind

skriv den ud i koordinater. Så ser det måske mere bekendt ud. Den første koordinat

2s+t=1


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. oktober 2012 af Jorama (Slettet)

Så når s og t regnes ud så siges der

solve(2s+t=1,s,t) =  

solve(3s+t=1,s,t)

solve(s+2t=-4,s,t)

 


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det drejersig om at løse ligningssystemet

u + t·v = [1 , 3 , -4] , dvs

s·[2 , 3 , 1] + t·[1 , 1 , 2] = [1 , 3 , -4]

der oversættes til ligningssystemet

2s + t = 1
3s + t = 3
s + 2t = -4

Det er 3 ligninger med de to ubekendte s og t, og alle tre ligninger skal være opfyldt.

Af de to første ligninger ser man, at s = 2 , hvoraf man så får t = 1 - 2s = -3 af den første ligning. Løsningen prøves efter i den sidste ligning

2 + 2·(-3) = 2 -6 = -4.

Så (s,t) = (2, -3) er løsningen til ligningssystemet.


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. oktober 2012 af Jorama (Slettet)

Så langt er jeg - det var rart at se sammenhæng i det

T(s*u+t*v) = sT(u)+tT(v)

Skal jeg så bare sætte værdierne herind  sT(u)+tT(v) og gange s i T(u) og t i T(v)


Brugbart svar (0)

Svar #15
03. oktober 2012 af Jorama (Slettet)

Undskyld jeg spørger så meget.. men vil virkelig gerne forstå hvordan den skal laves og har brugt hele dagen på at få det til at gå op i mit hoved men det har bare ikke hjulpet!!


Brugbart svar (0)

Svar #16
03. oktober 2012 af peter lind

#14 Ja. Dit forslag er helt rigtig.


Brugbart svar (0)

Svar #17
03. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Ja, det er korrekt. Man skal bestemme

T(1,3,-4) = T(su + tv) = T(2u -3v) = 2·T(u) - 3·T(v)


Brugbart svar (0)

Svar #18
04. oktober 2012 af Jorama (Slettet)

Får jeg så ikke på denne måde

2·T(u) - 3·T(v) = 2 (3,-1,2)-3(1,3,-4) = (6,-2,4) (- 3,-9,12 )´=

Skal der nu ganges eller hvordan?

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #19
04. oktober 2012 af xama (Slettet)

2 (3,-1,2)-3(1,3,-4) = (6,-2,4) + (-3,-9,12)


Brugbart svar (0)

Svar #20
04. oktober 2012 af Jorama (Slettet)

Dvs. vi skal skrive resultatet som

 

T(1,3,-4) = (3,-11,18)


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.