Fysik

En kanon skyder med 120 m/s (skrå kast)

04. oktober 2012 af Sl3pP1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

En kanon kan affyre projektiler med en hastighed på 120 m/s.

a) find en sammenhæng mellem tiden til nedslaget og affyringsvinklen (se på y-koordinaterne)

 

Jeg har temlig mange problemer med at komme igang med denne del af opgaven. Det eneste jeg pt er kommet frem til er at når du deler hastigheden op i x og y retning, så er hastigheden i y-retningen 0 når du er ved toppunktet i parabel-bevægelsen.

Men derfra mangler jeg sgu helt ærligt lidt hjælp til at komme videre i min betragtning.


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. oktober 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Du ved at nedslaget sker ved  y=0(det vedtager vi pr. definition af koordinatsystem)

Du ved at v0=120 m/s

Du kender formlerne for x og y:

x=v0*cos(a)*t,  y = v0*sin(a)*t-1/2*g*t^2

så for y=0 er  0 = v0*sin(a)*t-1/2*g*t^2 og

der har du en sammenhæng, men du skal løse den for t^2 eller a


Svar #2
04. oktober 2012 af Sl3pP1 (Slettet)

Tak... det ser jo så nemt ud når jeg nu læser det du har skrevet, men har simpelthen stirret mig blind på det. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. oktober 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Super, et tip er altid at stille problemet op sådan, altså:

Hvad ved jeg

Hvad mangler jeg.

Løs problem

Reflekter over om det er en fornuftig løsning.


Svar #4
04. oktober 2012 af Sl3pP1 (Slettet)

Så som delopg. b - der skal man finde den affyringsvinkel som giver den største kastevidde...

Dvs at der skal vi bruge at

x = cos(α)·v0·t

Kunne man så bare isolere t fra vores 0 = v0·sin(α)·t-1/2·g·t2 (for y er jo = 0 ved nedslaget) og sætte det ind? Men det giver jo en ligning med 2 ubekendte (α og x)

 

Jeg ved også godt at α skal være 45º for at man kan nå den maksimale kastevidde, men det hjælper ikke på at jeg ikke kan få sat formlen rigtigt op fra start af. 


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. oktober 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

For at maksimere kastevidden skal vi have at x er et maksimum ifht alpha.

Du har en sammenhæng mellem alpha og nedslagstiden allerede, hvorfror ikke sige at den alpha der maksimerer tiden er den der maksimerer x, siden x = cos(alpha) v0 t

Edit:

Du skal maksimere t(alpha), så ja t skal isoleres i formlen fra a)

Så kan du benytte differentialregning til at maksimere t(alpha)

altså  t '  = 0 skal løses og verificeres som et maksimum.


Svar #6
04. oktober 2012 af Sl3pP1 (Slettet)

Hvis jeg forstår dig korrekt vil du bruge den alpha du har isoleret først og sætte ind sådan at

x = cos ( isoleret alpha fra første del) · v0 · t... ikke?
 

Så kan man vel reelt bare afbilde x-funktionen som en graf og aflæse det punkt hvor grafen vender? Ellers er jeg sgu helt lost i den opgave her... 


Brugbart svar (1)

Svar #7
04. oktober 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Nej, jeg mener at du bør isolere t. og forkaste 0 tiden, da det ikke er nedslagstiden

så har du at t = 2v0sin(alpha)/g

og sæt den ind i x=cos(a...

x = v0cos(alpha)*2v0sin(alpha)/g

Denne skal maksimeres ifht. alpha


Brugbart svar (1)

Svar #8
04. oktober 2012 af mette48 (Slettet)

Se på hastighederne

vy=v0*sin(α)-gt

Hvor lang tid er der gået før kanonkuglen har nået toppen og står stille (vy=0) ?


Svar #9
04. oktober 2012 af Sl3pP1 (Slettet)

Om ikke andet takker jeg dig på nuværende tidspunkt alligevel for hjælpen...


Brugbart svar (1)

Svar #10
04. oktober 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Se edit af #7 for det rigtige svar,


Svar #11
04. oktober 2012 af Sl3pP1 (Slettet)

Jeg har så tegnet grafen x på min lommeregner og undersøgt for ekstremumspunktet for 0<alpha<90. Det giver så 45. Tak for hjælpen.


Brugbart svar (1)

Svar #12
04. oktober 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Det var så lidt.


Skriv et svar til: En kanon skyder med 120 m/s (skrå kast)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.