Matematik

Spørgsmål til R og R^2

09. oktober 2012 af christian0710 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, Når der i en opgave står om en funktion f(x,y) "Hvis f: R2 --> R er en kontinuert funktion i hele R2..." 

Er det så korrekt at jeg fortolker R2 som den 2-dimensionale XY-planen og fortolker R som z aksen? 
Altså bliver XY planen afbiledet på Z axen så vi får en 3Dimensionel tegning? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. oktober 2012 af peter lind

Det er den måde man vil fortolke det på, hvis man vil lave en graf af funktionen.


Svar #2
09. oktober 2012 af christian0710 (Slettet)

Super, Er min vedlagte tegning så også korrekt fortolket? :) 

At f(x,0)=x løber langs x,eksen gennem 0,0 og danner en plan parallelt med x aksen som står vinkelret på y-aksen? 

Vedhæftet fil:limit opgave.png

Svar #3
09. oktober 2012 af christian0710 (Slettet)

Hov glemte lige at skrive resten af opgaven, men det er kun det grafiske jeg vil forstå, da jeg kender svaret (som er nej) 

 

Hvis der for en funktion f(x,y) står  "f: R2 --> R er en kontinuert funktion i hele R2.
og f(x,0)=x for alle x, så gælder lim(x,y)->(o,o) f(x,y) # 0

 

Svar Nej. 


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. oktober 2012 af peter lind

Nej. Hvis du ikke kende noget om afhængigheden af y kan du kun lave en graf i x-z planen og den vil være givet ved z=x

Hvis f(x,0) = x for alle x gælder dette specielt for x = 0 så f(0,0) = 0. Er f kontinuert overalt og dermed specielt i (0, 0) er grænseværdien for (x,y) -> (0, 0) lig med funktionsværdien i punktet altså 0


Svar #5
09. oktober 2012 af christian0710 (Slettet)

Okay så dvs. at grundet oplysningen f(x,0)=x så må y-aksen ikke indtegnes (fordi y ikke er med i oplysningen om f(x,y)), også selvom vi tester grænseværdier for f(x,y)?  

Så R2 er stadig en xy-plan men vi medtager bare ikke y-planen i vores afbildning grundet den manglende oplysning omkring y. 

 

Er det rigtigt forstået? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. oktober 2012 af peter lind

y aksen må gerne indtegnes. Den kan bare ikke bruges til noget. Jeg tror du har forstået det korrekt. Det er mere interessant at dette letter opgaven med at lave en graf.


Svar #7
09. oktober 2012 af christian0710 (Slettet)

Ahh okay, vil det sige at min 3D graf var rigtigt indtegnet? Den rørte heller ikke y-aksen på nogen måde da den flugtede langs x-aksen op mod z-aksen :) 


Brugbart svar (1)

Svar #8
09. oktober 2012 af peter lind

ja


Svar #9
09. oktober 2012 af christian0710 (Slettet)

Så siger jeg tak for  hjælpen :) 


Skriv et svar til: Spørgsmål til R og R^2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.