Fysik

Beregning af friktionskraft

12. oktober 2012 af aAchilles (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej Folks

Sidder med denne opgave, og tror jeg har regnet b'eren ud, men er i tvivl om hvordan man regner a ud.

Et barn sidder på en kælk, der fastholdes på en tilsneet bakke med hældningsvinkel v.
Massen af barn og kælk er m, og afstanden fra kælkens forende til foden af bakken er L.
Friktionskoefficienten mellem underlaget og kælkens meder er μ

Data:
vinkel = 27°
masse = 30 kg
strækning = 10 m
μ = 0,020

a) Beregn friktionskraften mellem kælken og bakken.

?

b) Beregn farten af kælken ved foden af bakken.


Ft * sin(∝) - Ft * cos(∝) * μ = a(acceleration)


9,82* sin(27) - 9,82 * cos(27) * 0,020 = 4,283  m/s^2


v(hastighed) = √(2*4,283*10) = 9,255 m⁄s


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Friktionskraftens størrelse er jo m ganget med friktionsaccelerationen, som du har beregnet i b).


Svar #2
12. oktober 2012 af aAchilles (Slettet)

a) Beregn friktionskraften mellem kælken og bakken.

 

m * a = 30 * 4,283 = 128,49 N. (Friktionskraften mellem kælken og bakken) ?


Brugbart svar (2)

Svar #3
12. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, der har du benyttet den resulterende acceleration. Gnidningskraftens størrelse er

Ffrikt = Ft·cos(α)·μ = m·g·cos(α)·μ


Svar #4
12. oktober 2012 af aAchilles (Slettet)

Det vil så sige:

30 * 9,82 * cos(27) * 0,020 = 5,249 (Hvad kalder jeg dette?)


Brugbart svar (2)

Svar #5
12. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er gnindningskraftens størrelse, så den har en enhed, der er SI-enheden for en kraft.


Svar #6
12. oktober 2012 af aAchilles (Slettet)

Super, tak for hjælpen :)

Fortsat god aften!


Skriv et svar til: Beregning af friktionskraft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.