Kemi

Saltdannelse af svage syrer og baser

18. oktober 2012 af P.L. (Slettet)

Min bog skriver: 

Mange lægemiddelstoffer har syre/base karakter og er ofte svage syrer eller baser, hvis vandopløselighed er pH-afhængig. Man kan derfor anvende de svage syrer eller baser i form af salte og dermed opnå en øget vandopløselighed og opløsningshastighed fx. i mave-tarmsafterne (pH = 1-3). 

Jeg har svært ved at forstå dette princip og det er ret vigtigt at jeg kommer til at forstå det, så håber i kan hjælpe?

Hvis vi fx. tager chlordiazepoxid som er en base og har pKa = 4,80. Hvis jeg vil øge dennes opløselighed i vand hvor pH ca er lig 7, så må jeg sænke pKa. herved er en større del ioniseret og dermed mere vandopløselig, korrekt? min bog siger at jeg fx kan lave et chlordiazepoxid hydrochlorid, hverved bliver pKa < 2. Er der nogle der kan skrive reaktionen op for denne saltdannelse har lidt svært ved at se den for mig ? Og hvad gør jeg hvis jeg har et lægemiddelstof der er en svag syrer? 

 

Håber meg i kan hjælpe, og på forhånd tusind tak:)


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. oktober 2012 af mathon

    
               ...du kan ændre pH men ikke pKb, som er stofspecifik


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. oktober 2012 af mathon

 

                        pH = pKs + log(nb/ns)

                        nb/ns = 10pH-pKs

                                           10pH-pKs
                        nb/ntotal =  ---------------
                                        1 + 10pH-pKs


                                    10pH-pKs
                        nb =  --------------- • ntotal
                                 1 + 10pH-pKs


Svar #3
18. oktober 2012 af P.L. (Slettet)

Jeg forstår ikke helt hvordan man øger opløseligheden af et lægemiddel ved saltdannelse? Men jeg forstår godt dine ovenstående formler.. Er det når saltet opløses at pH i opløsningen ændres eller hvordan??


Skriv et svar til: Saltdannelse af svage syrer og baser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.