Matematik

rumfang i integralregning

18. september 2005 af celgrun (Slettet)
Hej
Jeg lidt problemer med at finde den korrekte formel til at finde rumfanget til nedenstående opgave: (opg. 3042 i eksamensopgaver 1-årigt a niveau)

f(x)= sqr(9-(9/25)x^2)
Beregn den eksakte værdi af rumfanget af det omdrejningslegeme, der fremkommer, når den skraverede punktmængde drejes 360 grader omkring førsteaksen.

Jeg har fundet skræringspunkter med x-aksen til at være: -5 og 5

Mit problem er som sagt, at jeg er usikker på hvilken formel jeg skal bruge. Vi har lært 4 forskellige:
kugleformel: V= Pi*(4/3)*r^3
kegleformel: V= (1/3)*pi*r^2*h
b
cylender --: V= pi*S(f(x))^2 dx
a
b
Cykelslangeformel:V=S(f(x))^2-(g(x))^2 dx
a
Det kan jo ik være kugleformel, da "r" ikke er 5 på alle sider.. Men hvilken det så skulle være, kan jeg ikke rigtig se... måske cykelslangeformlen?

Håber nogle vil svare hurtigt, selvom det er lidt tidligt om morgenen, for en søndag.
På forhånd tak :-)

Svar #1
18. september 2005 af celgrun (Slettet)

Kan se at computeren har skubbet a-og b 'erne som skulle stå over integraltegnet (S)... så de skal altså lige flyttes frem :-)

Brugbart svar (0)

Svar #2
18. september 2005 af fixer (Slettet)

Det er den formel, du betegner som cylinderformlen, der er den korrekte at anvende i dette tilfælde.

En ikke-stringent forklaring følger:

Udse dig et vilkårligt x på førsteaksen indenfor det skraverede område. Funktionsværdien i dette punkt er f(x). Vi betragter nu en uendeligt lille omegn om x, dvs et interval [x-dx/2;x+dx/2] hvori x ligger midti. Du kan prøve at tegne det på en figur. Du vil se, der dannes en smal strimmel begrænset af funktionsværdierne i dette interval. Vi tilnærmer (=approksimerer) nu denne strimmel med et rektangel der har bredde n dx og højden f(x) (=funktionsværdien i midten af x-intrevallet).

Forestil dig nu at dette rektangel roteres om førsteaksen. Hvilken form fremkommer så ? Det må være en tynd skive (=cylinder). Rumfanget af sådan en krabat er jo tværsnittets areal ganget med højden. Højden er i vores tilfælde dx. Tværsnittets areal er jo arealet af grundcirklen i cylinderen. Det er pi*f(x)^2, fordi f(x) under rotationen jo optræder som radius i cylinderen.

Så voluminet af vores uendeligt lille skive er altså (pi*f(x)^2)*dx. Ved nu at summere alle disse uendeligt tynde skiver henover hele det x-interval du er interesseret i, fremkommer et integral af typen

b
pi*S[f(x)^2]dx
a

hvor a og b er x-værdierne der fastlægger endepunkterne.

Svar #3
18. september 2005 af celgrun (Slettet)

Mange tak! Jeg prøver lige at regne på og ser hvad resultat jeg får.

Svar #4
18. september 2005 af celgrun (Slettet)

Bliver jeg ik nød til at bruge substitution?

Brugbart svar (0)

Svar #5
18. september 2005 af fixer (Slettet)

Er vi enige om at du skal finde det bestemte integral

b
S[pi*(f(x))^2]dx
a

=

b
S[pi*(9-9/25*x^2)]dx
a

?

Det er blot et polynomium så det skulle være lige til at gå til uden substitutioner.

Kan det tænkes du har glemt at kvadrere f :-) ?

Svar #6
18. september 2005 af celgrun (Slettet)

ahh ja!!!, jeg havde glemt at sætte kvadratroden i anden... Ja nu skulle det være lige til .... Endnu engang tak

Svar #7
18. september 2005 af celgrun (Slettet)

Bliver det så pi*60, eller er jeg helt galt på den? Har det med at lave nogle tastefejl en gang i mellem.

Brugbart svar (0)

Svar #8
18. september 2005 af fixer (Slettet)

Fuldstændigt korrekt, forudsat der skal integreres fra -5 til 5.

Svar #9
18. september 2005 af celgrun (Slettet)

Ok. Mange tak for hjælpen

Skriv et svar til: rumfang i integralregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.