Kemi

polært eller upolært molekyle?

25. oktober 2012 af cecilied34 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hejsa

 

Er der nogen der kan forkalre mig, hvordan kan man grundlæggende se på hvornår et molekyle er polært eller upolæert? Gennem elektronegativiteten?


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. oktober 2012 af 123434 (Slettet)

Ret mig, hvis jeg er gal på den.

F.eks H2O, O'et har en større elektronnegativitet end H'et. Bindingen bliver polær

F.eks H2, atomerne har samme elektronnegativitet. Der sker ikke noget. Bindingen er upolær


Brugbart svar (1)

Svar #2
25. oktober 2012 af Kulka1 (Slettet)

Som udgangspunkt kan du altid sige, at hvis alle bindingerne er polære (eller upolære) i et molekylet, så er molekyle polært (eller upolært, hvis bindingerne er upolære). Derudover lærer du også, hvilke slags bindinger der er hydrofile eller hydrofobe (oftest). F.eks. -N-H bindingen, den er polær. 
                                                        I
Når det så er sagt, er der også undtagelser. Her skal man se på den rummelige opbygning. Carbondioxid, CO2 er f.eks. upolært, selvom bindingerne er hydrofile, men det skyldes, at CO2-molekylet er lineært og symmetrisk; O=C=O Man kan sige, at delladningerne "udjævner" hinanden. :) 

 


Svar #3
25. oktober 2012 af cecilied34 (Slettet)

Okay, så jeg skal også tage højde for at opbygningen. Kan du forklare mig, hvordan jeg ser på et molekyle om det er asymmestrisk? Det er åbenbart noget jeg har glippet i undervisningen? (:


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. oktober 2012 af Kulka1 (Slettet)

Hej

Prøv lige at læse s.4 og 5 i dette link: http://homepage.svendborg-gym.dk/rk/koks/1ykemi/04.%20molekyler%20og%20elektronparbindinger.pdf 
 

Det er faktisk meget pædagogisk. Ellers må du lige spørge igen :) 


Svar #5
25. oktober 2012 af cecilied34 (Slettet)

Okay, jeg prøver lige at læse det (:


Svar #6
25. oktober 2012 af cecilied34 (Slettet)

Så hvis molekylet er polært skal det opfylde at krav fra EN og være asymmetrisk, altså ikke lineært tegnet?

lineært tegnet som f.eks. HCL = H-CL og CO2 = C-O-C? er det  sådan de linæere molekyler ser ud?

og de er så asymmetriske når der stikker streger ud til flere forskellige sider og eller at vinklerne er skæve?

 

er det rigtigt forstået? (:


Skriv et svar til: polært eller upolært molekyle?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.