Matematik

Lineære funktioner

26. oktober 2012 af vleranda10 (Slettet)

Prisen ypå fjernvarme er en lineære funktion af forbruget målt i m^3 varmt vand. Det oplyses, at et forbrug på 200 m^3 udløser en regning på 7000 kr, mens et forbrug på 500 m^3 udløser en regning på 16000 kr.

a) Opskriv en forskrift for y som funktion af 

b) Hvilken betydning har konstanterne a og b

c) Hvad koster 300 m^3 fjernvarmevand?

d) Hvor mange m^3 vand får man for 19000 kr? 

Nogen der kan hjælpe? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. oktober 2012 af SuneChr

f(x) = ax + b

  7000 = 200a + b

16000 = 500a + b

Løs disse to ligninger.

a er m3 prisen og b er fast pris, uanset forbruget.


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. oktober 2012 af peter lind

Du har y = a*x+b

For x = 200 er y = 7000

for x = 500 er y = 16000


Svar #3
26. oktober 2012 af vleranda10 (Slettet)

#1

Hvordan finder jeg m^3 prisen, og b?


Svar #4
26. oktober 2012 af vleranda10 (Slettet)

Er det 7000/200 og 16000/500 i den anden? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Der er tale om en lineær sammenhæng.

Du ved at 200m3 koster 7000kr, og at 500m3 koster 16000kr, så (500-200)m3 koster (16000-7000)kr . Find nu prisen for 1m3 .


Svar #6
26. oktober 2012 af vleranda10 (Slettet)

#5

1 m^3 = 30 kr

Og hvordan finder jeg b?


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. oktober 2012 af SuneChr

# 0   Læser du overhovedet, hvad vi skriver, og eftertænker det?


Svar #8
26. oktober 2012 af vleranda10 (Slettet)

#7

Det var da et utroligt nedladende spørgsmål? 

Har da godt læst at du har skrevet b = fast pris, uanset forbruget. Men jeg kan ikke lide se mig ud af hvad det er? Det er ikke ensbetydende med at jeg ikke læser det i skriver!


Svar #9
26. oktober 2012 af vleranda10 (Slettet)

Så vidt som mine læseevner rækker, kan jeg heller ikke se nogen steder hvor der står en fast pris de skal betale, uanset forbruget.


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

I #1 har du fået ligningen

7000 = 200a + b

der jo udtrykker, at linien går gennem punktet (200 , 7000) . Når du nu har bestemt a i #6, burde du da så være i stand til at beregne b ved at indsætte den kendte værdi for a.


Svar #11
26. oktober 2012 af vleranda10 (Slettet)

#10 

Ja, det fandt jeg godt ud af.. Hovedet kan bare ikke klare al den matematik!  Men ellers tak! 


Skriv et svar til: Lineære funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.