Fysik

enheden s^-1

28. oktober 2012 af kidflux (Slettet)

opgaven lyder:

Find henfaldskonstanten ud fra forskriften i enheden s-1 og beregn halveringstiden

forskriften lyder y=732,85*e^(-0,018t)

så jeg tager a og sætter i log formel:

T_½=(log?(½))/(log?(a))=(log?(½))/(log?(e^(-0,018)))=38,51

dette resultat er ret forskelligt fra tabelværdi der er 70,5 sekunder

så jeg tænker at der er noget i enheden s^-1 jeg ikke har forstået

Hvad menes der med at jeg skal finde konstanten i enheden s^-1 ? (sekunder i minus første)

(grafen for forskriftens x akse var angivet i sekunder uden dette ^-1)

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Da man kun kan tage eksponentialfunktionen af et tal (et dimensionsløst tal), er det klart, at en konstant k i et udtryk af formen

b · e-kt

hvor t er tiden, må have en enhed, der er invers tid. Hvis t måles i sekunder s, måles k så i s-1 .


Svar #2
28. oktober 2012 af kidflux (Slettet)

er den værdi jeg får ud af logaritmen T_½=(log(½))/(log(a)), så også invers?


Brugbart svar (2)

Svar #3
28. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Halveringstiden er en tid; den måles i tidsenheder.


Brugbart svar (2)

Svar #4
28. oktober 2012 af mathon

 

           Find henfaldskonstanten ud fra forskriften i enheden s-1

                 y = f(t) = b·a-k·t

              

                           a-k·t er en talværdi

  hvilket betyder
                           at enheden for         k        t  
                                              er         s-1      s


Svar #5
28. oktober 2012 af kidflux (Slettet)

men skal man omregne: -kt eller e^-0,018 til procent, altså -1 og derefter *100 for at få henfaldskonstantens reele sekund antal?


Brugbart svar (2)

Svar #6
28. oktober 2012 af mathon

 

                       k = 0,018 s-1

                               T½ = ln(2) / k = ln(2) / (0,018 s-1) = 38,51 s

hvis
           T½ =
70,5 s ⇔ k = 0,009832 s-1
 


Skriv et svar til: enheden s^-1

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.