Kemi

Skærer grafen i minus 273 eller plus 273K ?

29. oktober 2012 af lamajser (Slettet)

Volumen af en idealgas udtrykkes i en graf som funktion af temperaturen (C°) ved konstant tryk og
antal molekyler. Ved hvilken temperatur skærer kurven da x-aksen?

svaret til opgaven er minus 273.. Men hvorfor skal det være minus. 0 celcius grader plus 273 er bare 273?! 


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. oktober 2012 af exutu (Slettet)

Kurven vil som sådan aldrig skære x-aksen da vi så snakker om et negativt volumen. Grafen vil dog være 0 ved det absolutte nulpunkt, altså 0K = -273,15ºC.


Brugbart svar (1)

Svar #2
29. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

For en ideal gas er forholdet P·V/T en konstant, hvor T er temperaturen på den absolutte temperaturskala (K) .

Hvis P holdes konstant, er V altså proportionalt med T, dvs. der gælder

      V = α·T,

hvor α er en konstant. Skifter vi nu variabel fra T til celsiustemperaturen t = T - 273,15 , har vi T = t + 273,15 og dermed

      V = α·(t + 273,15)

Grafen for funktionen V(t) skærer x-aksen (dvs. t-aksen), hvor V = 0, dvs. hvor

t + 273,15 = 0 , eller

t = -273,15


Skriv et svar til: Skærer grafen i minus 273 eller plus 273K ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.