Fysik

håndvarmer lavet af batteri og en modstand

30. oktober 2012 af benjaminlund (Slettet) - Niveau: B-niveau

man skal kunne vælge modstande afhængig af batteriets værdier, således at håndvarmeren har to effekttrin

 

nogen der har nogle gode ideer?


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. oktober 2012 af hesch (Slettet)

Masser.

Hvilket batteri, hvilke effekttrin, kort sagt: data.


Svar #2
30. oktober 2012 af benjaminlund (Slettet)

Ingen specifikke krav er stillet til opgaven, men det er en håndvarmer, så der må skulle laves en varme på ca 40 grader.

Jeg kunne forestille mig at der var tale om et 12 volts batteri, og den del med effekttrin forstår jeg ikke.

 

Din hjælp er meget velkommen!


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. oktober 2012 af hesch (Slettet)

Jamen så lad os sige, at batteriet er på 12V.

Vi vælger to effekttrin: P1 og P2  ( W ).

P = U2 / R  ⇒  R = U2 / P

R1 = 122 / Pog  R2 = 122 / P2

Hvis du f.eks. finder ohm-værdierne:  15Ω og 25Ω, viile jeg foreslå en 15Ω modstand i serie med en 10Ω modstand. I trin 2 ville jeg så kortslutte 10Ω modstanden med et relæ ( modstand = 15Ω ), og lade relæet være åbent i trin 1, ( modstand = 25Ω ).

 


Brugbart svar (2)

Svar #4
30. oktober 2012 af hesch (Slettet)

#3:  Ps:  I stedet for et relæ, kan du jo blot anvende omskifterkontakten, mellem trin 1 og trin 2.


Brugbart svar (2)

Svar #5
30. oktober 2012 af hesch (Slettet)

#3:  I praksis ville disse "seriemodstande" jo udvikle en masse unødig varme. I håndtørreren sidder en modstandstråd. Hvis du nu deler denne modstandstråd i to serieforbundne modstandstråde: Ra og Rb med et "midtpunktsudtag" mellem dem, så har du mulighed for at indkoble modstandene:  Ra eller Ra + Rb, altså to forskellige R-værdier, uden spildvarme.

Spørg, hvis du ikke forstår.  :)

PS:  Glem #3: Det er forkert, brug #5 i stedet, altså: Pa = U2 / Ra og Pb = U2 / Rb.


Svar #6
30. oktober 2012 af benjaminlund (Slettet)

Mange tak for det!

Er dette korrekt:

Jeg kender volt, og har brug for at finde den rette sammenhæng mellem spænding og resistans, for at finde en effekt, der vi skabe den rette mængde varme (ikke for kold, ikke for varm)?

I så fald, hvordan kan jeg vide hvilken varme der vil skabes med hvilken effekt/resistans?


Brugbart svar (2)

Svar #7
30. oktober 2012 af hesch (Slettet)

Velbekomme, jeg har lavet en tegning, har du brug for den, med forklaring ?


Svar #8
31. oktober 2012 af benjaminlund (Slettet)

Det vil jeg meget gerne :)


Brugbart svar (1)

Svar #9
31. oktober 2012 af hesch (Slettet)

Se tegning.

Hvis K1 er åben får du i modstandstråden effekten:  Pa+b = U2 / Ra+b  ⇒  Ra+b = U2 / Pa+b

Hvis K1 er lukket får du i modstandstråden effekten:  Pb = U2 / R⇒   Rb = U2 / Pb.

To ligninger med to ubekendte.

PS:  Er tegning med ??


Svar #10
31. oktober 2012 af benjaminlund (Slettet)

der er ikke nogen tegning med :)


Brugbart svar (1)

Svar #11
31. oktober 2012 af hesch (Slettet)

Prøver igen

Vedhæftet fil:svar2_001.pdf

Svar #12
31. oktober 2012 af benjaminlund (Slettet)

der var den :)

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #13
31. oktober 2012 af hesch (Slettet)

Husk, at Pa+b  <  Pb   ( ellers får du fortegnsproblemer )    :)


Svar #14
31. oktober 2012 af benjaminlund (Slettet)

jeg kan dog stadig ikke se hvordan du vil regne det ud som et ligningssystem?


Brugbart svar (2)

Svar #15
31. oktober 2012 af hesch (Slettet)

Hvis vi nu siger:

Pa+b = 400W

Pb = 800W

så kan du opstille ligningerne:

Ra+b = U2 / Pa+b = 122 / 400W = 0,360Ω

Rb = U2 / Pb = 122 / 800W = 0,180Ω

Ra = 0,180Ω

Rb = 0,180Ω

Ja, ja, dette eksempel var måske intuitivt, men pricippet   :)


Svar #16
31. oktober 2012 af benjaminlund (Slettet)

mit problem er netop hvad min effekt skal være? hvordan er sammenhængen mellem effekt og den temperatur jeg får?


Brugbart svar (1)

Svar #17
31. oktober 2012 af hesch (Slettet)

Afhænger primært af luftstrømmen  ( m3/min ),  luftfugtighed  ( Varme fylde ) og temperatur på indsugningsluften.

Så i svaret må du nok holde dig til et eksempel ( som i #15 ). Du kender jo ikke effektbehovet.


Svar #18
31. oktober 2012 af benjaminlund (Slettet)

tak, du har virkelig hjulpet mig godt! :)

 

Ikke mere herfra

og igen tak for hjælpen


Skriv et svar til: håndvarmer lavet af batteri og en modstand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.