Kemi

Beregning af pH

31. oktober 2012 af AnnaBanp (Slettet)

Nogle der kan hjælpe her:

Hypochlorsyrling, HClO, er en svag monovalent syre. KA (HClO) = 3,0·10-8

Beregn pH, når 100 mL 0,10 M HClO-opløsning får tilsat følgende opløsninger:


a) 0 mL 0,10 M NaOH
b) 75 mL 0,10 NaOH
c) 100 mL 0,10 NaOH


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. november 2012 af Arguendo (Slettet)


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. november 2012 af mathon

      n = n(HClO) = (0,100 L )·(0,10 mol/L) = 0,01 mol
 

 

 

 a)
                  pH = (1/2)·(pKs - log(cb)) = (1/2)·( 7,53 - log(0,100)) = 1,7

 

 

b)

der dannes en pufferopløsning:

              n(ClO-) = n(OH-) = (0,075 L) · (0,10 mol/L) = 0,0075 mol

              n(HClO) = (0,01 mol) - (0,0075 mol) = 0,0025 mol

              pH = pKs + log(nb/ns) = 7,53 + log(0,0075/0,0025) = 7,1

 

c)
           er en 200 mL opløsning indeholdende 0,01 mol NaClO

           [ClO-] = [NaClO] = (0,01 mol) / (0,200 L) = 0,05 M

           pOH = (1/2)·(pKb - log(cb)) = (1/2)·(7,53 - log(0,05)) = 4,4

           pH = 14 - pOH = 14 - 4,4 = 9,6

 


Skriv et svar til: Beregning af pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.