Matematik

Differentiering af sammensat funktion med sin & cos

01. november 2012 af Sl3pP1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

 

I min fysik-opgave sidder jeg lidt fast i en del-opgave hvor jeg skal have differentieret funktionen

120•cos(x)•(2•120•sin(x))/9.82
 

Det er ca 14år siden jeg sidst har differentieret en sammensat funktion "i den kaliber" - så jeg er ærligt talt meget rusten og ved ikke helt hvordan jeg skal gribe den an.

Jeg ved ikke om det vil hjælpe noget hvis jeg samler alle tallene som et produkt så ligningen bliver

2932.79•cos(x)•sin(x)/9.82

Er der måske en der kunne hjælpe mig igennem den så jeg kan få det genopfrisket. Det skal siges at jeg kender resultatet og opgaven som sådan er løst, men vha grafisk aflæsning.


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Er det en tastefejl, eller mener du noget specielt med at skrive 2·120·sin(x) med ophævet småt?

Hvis du mener eksponent, er gangeprikken lige før en total misforståelse. Mener du

      f(x) = 120·cos(x)2·120·sin(x) / 9.82  ?

Benyt ikke-fede gangeprikker · . Den fede gangeprik • benyttes ved skalarprodukt mellem to vektorer.

Eller skal

       (2•120•sin(x))/9.82
blot forestille at være tæller og nævner i en brøk? I så fald bør funktionen skrives

      f(x) = 120·cos(x)·2·120·sin(x) / 9.82

Men her er det blot et produkt af de to funktioner sin(x) og cos(x) med en konstant ganget foran.

 

 


Svar #2
01. november 2012 af Sl3pP1 (Slettet)

Skal nok bruge den rigtige gangeprik. :)

Det er ikke en eksponent. 

Den oprindelige formel der blev opstillet hed

f(x) = v0 · cosα · t, hvor t = (2·v0·sinα)/g

v0 = begyndelseshastigheden

α = vinklen med vandret

g = tyngdeaccelerationen

t = tiden

Det er i forbindelse med en opgave i det skrå kast, hvor man skal finde den vinkel der giver den maksimale kastevidde - eller afstand i det vandrette plan om man vil. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvad er x? OK, vinklen α blev kaldt x i #0.

Så er

f(α) = (2v02/g)·sin(α)·cos(α) = (v02/g)·sin(2α) .

Derved er det lidt lettere at se, hvor funktionen har maksimum.


Svar #4
01. november 2012 af Sl3pP1 (Slettet)

Jeg er vist bare lidt træt... der skulle selvfølgelig stå f(α) :)

Men jeg må desværre sige at jeg ikke helt kan følge dig i den omskrivning.

Er sin(2α) = sin(α)·cos(α)/2 - læser jeg det korrekt. Så tror jeg lige jeg skal have læst lidt i bogen i det kapitel - så er det vist der den hænger. :)


Svar #5
01. november 2012 af Sl3pP1 (Slettet)

Hhmmm... kan se at jeg skulle have skrevet 2·cos(α)·sin(α) = sin(2α)...

følger lige op på det når jeg har fået noget søvn.

Tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. november 2012 af SuneChr

# 0

En anden gang:  Stil venligst opgaven i udhvilet tilstand. Du ønsker vel heller ikke et kvalificeret svar, hvor hjælpen gives af en, der (næsten) sover ?


Svar #7
01. november 2012 af Sl3pP1 (Slettet)

#6... ja rolig nu... nu er vi jo nogen der er igang 12-15 timer i døgnet før vi har tid foran skærmen - så er det ikke altid muligt at det foregår udhvilet :)


Skriv et svar til: Differentiering af sammensat funktion med sin & cos

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.