Matematik

Lineære funktioner HJÆLP!

16. november 2012 af MANUELLE (Slettet) - Niveau: B-niveau

Please hjælp mig med de her opgaver, hvordan skal jeg regne dem ud, er helt blank! :(

Hos en bestemt vognmand kan man købe stabilgrus.

Nedenstående tabel viser sammenhængen mellem mængden af stabilgrus og den samlede pris inkl. kørsel.

Stabilgrus (m3)      4             14 

Samlet pris (kr.)     2270       4820

 

Det oplyses, at sammenhængen mellem prisen og mængden af stabilgrus kan beskrives ved y = ax + b, hvor x er mængden af stabilgrus (m3), og y er den samlede pris (kr.).

a)  Bestem tallene a og b.

b)  Hvad fortæller tallet a om prisen for stabilgrus?

 

Hos en anden vognmand koster stabilgrus 300 kr. pr. m3. Desuden skal man betale 750 kr. for kørsel.
c)  

Hvor mange m3 stabilgrus skal man købe, før den første vognmand er den billigste?


Opgave 1.56

Tabellen viser det daglige antal personrejser over Øresundsbroen i årene 2001 og 2005.

 

Antal år efter 2001:                     0               4

Dagligt antal personrejser :     35359      50118


Det daglige antal personrejser over Øresundsbroen i perioden 2001-2005 kan med god tilnærmelse beskrives ved modellen y = ax + b, hvor y er det daglige antal personrejser, og x er antal år efter 2001.

a)  Bestem tallene a og b.

b) Kommentér modellen, idet det oplyses, at det daglige antal personrejser over Øresundsbroen i 2007 var 67159.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2012 af grænseværdi (Slettet)

a) 

  a = ( y2 - y1) / ( x2 - x1 ) = (4820 - 2270) / (14 -4 ) = ..

       y1 =a • x1 + b 

       b = y1 - a • x1

b) 

  hældningskoefficienten a viser hvor meget y stiger, når x æges med værdien 1

c) 

  Ved en anden vognmand: yv2 = 300 • x + 750

  Ved første vognmand: Brug tallene a og b og lav en forskrift yv1

   yv1 ≤ yv1

   yv1 ≤ 300 • x + 750

        isoler x


Svar #2
16. november 2012 af MANUELLE (Slettet)

"når x æges med værdien 1" det forstår jeg ikke.


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. november 2012 af grænseværdi (Slettet)

 når x ændres* med værdien 1


Svar #4
16. november 2012 af MANUELLE (Slettet)

Nåå nu forstår jeg det bedre :)
 

Nu spørger jeg sikkert dumt, men hvad betyder ≤


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. november 2012 af grænseværdi (Slettet)

   a ≤ b  betyder, at b er større end eller lig med a

       


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. november 2012 af grænseværdi (Slettet)

#1

      yv1 ≤ yv2


Skriv et svar til: Lineære funktioner HJÆLP!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.