Fysik

Afstanden til Jordens rotationsakse fra Danmark?

21. november 2012 af ConfusedOfMath (Slettet) - Niveau: B-niveau

På Danmarks breddegrad (56° nordlig bredde) er rotationshastigheden ca. 259 m/s. Hvor stor er afstanden ind til Jordens rotationsakse fra Danmark?

 

Er der nogle der ved hvordan man regner  den. 

har kigget i min fysikbog og på nettet og jeg kan ikke finde noget.


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. november 2012 af hesch (Slettet)

Du skal beregne omkredsen af breddegraden = meter et punkt på denne bevæger sig på 24timer.

Udfra omkreds beregnes radius.


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. november 2012 af peter lind

Brug at v = ω*r hvor ω er vinkelhastigheden og at jordens omdrejningstid er 1 døgn


Svar #3
21. november 2012 af ConfusedOfMath (Slettet)

okay :) tak


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Afstanden til rotationsaksen ved en geografisk bredde φ er

d = R·cos(φ)

hvor R er jordens (tilnærmede kugleformede) radius, R ≈ 6371km .


Brugbart svar (1)

Svar #5
21. november 2012 af hesch (Slettet)

#4:  Med opgavens oplysning om rotationshastighed ved 56º nordlig bredde, tror jeg det pædagogiske incitament ligger gemt her.


Brugbart svar (1)

Svar #6
21. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Men det giver jo en udmærket kontrol på resultatet beregnet efter #1.


Skriv et svar til: Afstanden til Jordens rotationsakse fra Danmark?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.