Matematik

Forklaring til opg.b ønsker (med udregninger)!

27. november 2012 af Jiji87 (Slettet) - Niveau: B-niveau

I 2009 betalte hver forbruger i Holstebro 34,15 kr. pr. kubikmeter vand samt et fast årligt abonnement på 581,25 kr.

a) Opstil en formel, der beskriver sammenhængen mellem den samlede udgift (i kr.)  til vand i 2009 og vandforbruget (målt i kubikmeter) for en forbruger i Holstebro.

 

Svar: 34.15x 0 581.25

 

For Hillerød beskrives den tilsvarende sammenhæng ved formlen: y = 49,38x + 308,75

hvor x er vandforbruget (målt i kubikmeter), og y er den samlede udgift (i kr.).

b) Hvor stort skal vandforbruget være, for at en forbruger i Holstebro skal betale
  mindre end en forbruger i Hillerød?

 

Hvordan regner med b? Gerne udregninger med?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Start med at finde, ved hvilket forbrug de betaler lige meget, dvs. løs ligningen

Hillerød(x) = Holstebro(x)


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. november 2012 af PeterValberg

sæt de to udtryk lig med hinanden og find det vandforbrug x, hvor det koster lige meget
hos de to forsyningsselskaber (det er jo rette linjer i et koordinatsystem, så skæringspunktet
mellem graferne for funktionerne, er der hvor det koster det samme)

Undersøg derefter på hvilken side af skæringspunktet, Holstebro er blligst
 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
27. november 2012 af Jiji87 (Slettet)

Altså når jeg sætter de to ligninger lige med hinanden får jeg følgende:

 

34.15x 0 581.25 = 49,38x + 308,75

x = 17,9

 

Hvad bruger jeg helt præcis det tal til?


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ved et vandforbrug på 17,89m3 betaler man det samme i Hillerød og i Holstebro. Da det faste abonnement er større i Holstebro end i Hillerød, bliver vandregningen først større i Hillerød, når vandforbruget er mere end de 17,89m3 .


Svar #5
27. november 2012 af Jiji87 (Slettet)

Så man skal faktisk konkukluder ud fra tallet. Man skal ik nødvendigvis udregne et tal for hvornår en fra Holsterbo betaler mindre end en fra Hillerød?


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. november 2012 af PeterValberg

Du er nødt til at beregne, hvornår det er billigere i Holstebro for underbygge din konklusion

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
27. november 2012 af Jiji87 (Slettet)

Ja det tænkt jeg nok, men det er så der jeg falder fra. Ved ikke lige hvordan man skal gøre det. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. november 2012 af PeterValberg

Din egen beregning i #3 (eventuelt med et par mellemregninger) og en konklusion,
der minder om Andersen11's i #4 (med dine egne ord, ikke skrevet direkte af)
vil kunne gøre det

HUSK lige at udskifte 0 med + i Holstebro's ligning

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #9
27. november 2012 af Jiji87 (Slettet)

Tja nu har jeg ikke lige skrevet mellemregningerne med, men de er skam med. Forstår også godt hvad Andersen skriver, men hvordan man skal vise det med udregninger udover det.. det aner jeg ik!


Skriv et svar til: Forklaring til opg.b ønsker (med udregninger)!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.