Fysik

Ohm's lov

04. december 2012 af bananman (Slettet)

Hej

Hvordan kan afgøred om Ohm's lov gælder i et forsøg, for en modstand og lampe?

Ved, at plotte det ind i regressions ligningen? Har spændingen og strømstyrken


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. december 2012 af hesch (Slettet)

Skriv forståeligt.


Svar #2
04. december 2012 af bananman (Slettet)

ups...

Hvordan kan man afgøre om Ohm's lov gælder i et forsøg, for en modstand og lampe?

Gør man det, ved at plotte det man kan i regressions ligningen? - Ved godt, at jeg spurgte om Ohm's lov, men jeg kender kun spændingen og strømstyrken.

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. december 2012 af hesch (Slettet)

Ohms lov gælder ikke for en lampe ( pære ), eftersom temperaturen i glødetråden ændrer sig drastigt som funktion af spænding/strøm, og dermed modstanden.

Men i en ikke temperaturafhængig modstand, skal du eftervise en lineær funktion: U = R * I.

 


Svar #4
04. december 2012 af bananman (Slettet)

Da jeg har I og U så

R = U / I


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. december 2012 af hesch (Slettet)

#4: Ja, men det er så blot en omskrivning. Du kan også skrive:  I = U / R.

Det vigtige her er den lineære sammenhæng.

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
05. december 2012 af hesch (Slettet)

#2: Så plot du bare.  Plottets afvigelse fra en lineær funktion skal blot forklares med målefejl, og andre fejlkilder.


Svar #7
05. december 2012 af bananman (Slettet)

Har jeg så på den måde, besvaret det: Afgør om Ohms lov gælder for hhv. modstand og glødelampe, sammenlign i bekræftende fald med hvad vi har fået oplyst om modstandenes værdier,

Har plottet det ind i koordinatsystem


Brugbart svar (1)

Svar #8
05. december 2012 af hesch (Slettet)

Ja, hvad angår modstanden, men sikkert ikke for glødelampen. Forklar hvorfor det ikke gælder for glødelampen ( temperaturafhængig modstand ).

Sammenlign med oplyste modstandsværdier ( sikkert oplyst  ±2% ).

 


Svar #9
05. december 2012 af bananman (Slettet)

Så Ohm's lov gælder ikke for glødelampen, da det har noget med temperaturen at gøre?

 


Brugbart svar (1)

Svar #10
05. december 2012 af hesch (Slettet)

Jo, Ohms lov gælder ved en given øjblikspænding, for en glødelampe, og du kan f.eks. måle for en 60W pære:

U = 230V     I = 0,261A  ⇒  R = U/I = 881Ω

Men hvis du ændrer spændingen, kan du måle:

U = 100V    I = 0,200A  ⇒   R = U/I = 500Ω

Derfor egner en glødepære sig ikke til at eftervise Ohms lov, ved plotning osv., fordi dens modstand er temperaturafhængig, og dermed spændingsafhængig.

Jeg har netop målt modstanden i en 60W pære med et ohmmeter, hvis målestrøm vel andrager et par mA. Modstanden målt ved 230V burde være 881Ω, men ohmmeteret måler 70Ω, grundet at målestrøm og målespænding er meget lille.

 

 


Skriv et svar til: Ohm's lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.